top of page

Peta edicija Rosi festa

25. - 29. januar 2022.

Krajem januara 2022. održana je peta edicija festivala Rosi festa. Beogradska publika imala je priliku da uživa u raznovrsni programu sa vrsnim stranim i domaćim umetnicima, u Narodnom muzeju i Narodnom pozorištu u Beogradu.
 

 

Otvaranje festivala, 25 januara, obeleženo je svojevrsnom muzičkom izložbom u Atrijumu Narodnog muzeja, savremeno postavljenim koncertom - Muzička izložba baroka. Među izvođačima će se naći kamerni sastav najstarijeg jevrejskog hora na svetu – Braća Baruh, kamerni instrumentalni sastav, kao i eminentni solisti - Aleksandra Jovanović (sopran), prof. Ladislav Mezei (violončelo) i doc. Stefan Zekić (dirigent, bariton). Atraktivan i raznovrstan program sastavljen od pažljivo odabranih kompozicija Rosija, Monteverdija, Lotija, Lidartija, Hendla i drugih relevantnih baroknih kompozitora, biće izveden u režiji Ane Grigorović.

 

Na tradicionalnom i jednistvenom koncertu za ovaj festival, Portreti i sećanja, na YouTube kanalu festivala 27. januara  emitovana su dela mladih kompozitora odabrana na istoikenom konkursu od strane umetničkog saveta festivala. Tema konkursa za cilj ima interpretaciju i održavanje sećanja na događaje i ličnosti u kontekstu holokausta, putem novih dela klasične muzike. Proteklih godina festival je imao iznenađujuće dobar odziv i primao prijave, predstavio i promovisao dela kompozitora iz celog sveta, a ove godine izvedena su izvrsna dela sedam mladih autora iz pet zemalja: Otoa Vankea (Češka), Horhea Andresa (SAD), Karmel Kuriel (Izrael), Marka Karanfilovskog (Srbija), Gila Dorija (Izrael), Česnija Palmera (Južnoafrička Republika) i Pavela Nesita (Češka).

Kako je deo programa festivala posvećen i naučnom istraživanju, dr Ana Stefanović, naša ugledna muzikoškinja i profesorka Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, održala je predavanje na temu - Priča o Ester u žanrovskim interpretacijama muzičkog baroka - u Muzeju Narodnog pozorišta, 28. januara.

 

U nastavku ovog festivalskog dana usledio je i koncert Inspiracije za violinu i harfu, u interpretaciji sastava Duo Edit, koji je izveo široku paletu programa u aranžmanu za ovaj nesvakidašnji instrumentalni sastav -  od poznatih dela klasične muzike do muzike iz mjuzikala, na sceni Raša Plaović.
 

Festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Jevrejske opštine Beograd, SOKOJ,  ambsade Izraela, Italijanskog instituta za kulturu i privatnih donatora.

Dobro došli!

 
 
 
bottom of page