top of page

Premijera opere Rinaldo

Georga Fridriha Hendla

Beograd, 30. januar 2024., Jevrejski kulturni centar, 20:00

Novi Sad, 31. januar 2024., Sinagoga, 20:00

Na sedmoj ediciji Rossi festa, festival je imao čast da najavi premijeru čuvene barokne opere "Rinaldo" Georga Fridriha Hendla, u produkciji Nove Beogradske Opere. Predstava se održala u Beogradu u Jevrejskom kulturnom centru u utorak, 30. januara 2024. godine, kao i u sinagogi u Novom Sadu u sredu, 31. januara 2024. godine.

Ovo remek-delo, prva opera koju je Hendl napisao za londonsku publiku, predstavlja jedan od vrhunaca barokne muzičke dramaturgije i umetnosti. U režiji Sretena Manojlovića, pod dirigentskom upravom Predraga Goste, ansambl New Trinity Baroque i međunarodni solisti, učesnici Beogradske Barokne Akademije, oduševili su publiku izvođenjem na istorijskim instrumentima.

Vokalni solisti, učesnici 22. Beogradske barokne akademije, bavili su se ovom operom uz podršku mentora priznatih u svetu rane muzike - vokalnog kouča i kontratenora Nikolasa Kleptona iz Velike Britanije, dirigenta i čembaliste Predraga Goste, te priznatog bas-baritona Sretena Manojlovića koji je za ovu priliku bio i reditelj predstave. Orkestarska pratnja, pod upravom Predraga Goste, bila je poverena učesnicima Barokne radionice za instrumentaliste, koju je predvodio violinista Ejdrijan Baterfild iz Velike Britanije, uz podršku ansambla "New Trinity Baroque".

Realizaciju opere pomogli su Vojvođansko udruženje za ranu muziku, Studio za ranu muziku Beograd, Nova Beogradska Opera, Muzička omladina Novog Sada, Italijanski institut u Beogradu i Rossi-fest.

Učesnici:

 

Ansambl New Trinity Baroque
Beogradska barokna akademija 

 

Rinaldo: Liang Yu (Južna Afrika/Nemačka), Sofia Romanova (Rusija)

Gofredo: Leo Zappitelli (Italija/Nemačka), Alina Sivitskaya (Belorusija/Italija)

Almirena: Silvija Radjen Kumar (Hrvatska), Ida Magarašević (Srbija/Mađarska)

Armida: Veronica Ruello (Rusija/Švajcarska), Anja Papa Peranović (Hrvatska)

Argante: Aleksa Jevtić (Srbija/Austrija)

Dirigent: Predrag Gosta
Reditelj: Sreten Manojlović

Koncertmajstor: Adrian Butterfield (UK)
Vokalni instruktor: Nicholas Clapton (VB)
Vođa Basso Continuo sekcije: Srđan Stanić

Predrag Gosta, dirigent i čembalista
PredragGosta-PhotoByPiaRabeaVornholt-July2009-DSC_5430-COLOR_edited.jpg

Studirao je u Velikoj Britaniji, Americi i Rusiji, kao i kod nas. Sarađivao je sa mnogim poznatim umetnicima i ansamblima koji specijalizuju baroknu muziku, a dirigovao je i sa poznatim orkestrima kao što su Londonski simfonijski orkestar, Ruski nacionalni orkestar, Nacionalna filharmonija u Vašingtonu, te operske kuće u Švajcarskoj, Nemačkoj, Bugarskoj, SAD-u i u Srbiji. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, među kojima je i Nagrada UMUS-a za najbolji koncert u 2017. godini (za operu “L’Orfeo”). Pored New Trinity Baroque i Beogradske Barokne Akademije, umetnički je direktor Nove Beogradske Opere i Festivala rane muzike. Snimio je 20-tak kompakt diskova. Trenutno završava istraživački rad na Engleskoj operi 18. veka kao doktorand Univerziteta u Oksfordu.

 

 
Sreten Manojlović, bas-bariton
sreten smanjena.jpg

Rođen je u Beogradu, a vokalno obrazovanje stiče na Uni- verzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču. Interes za ranu muziku razvija prvobitno kroz saradnju sa Beogradskom Baroknom Akademijom, a dalje kroz saradnju sa centrima za ranu muziku poput fondacije Royaumont, festivala rane muzike u Inzbruku, projekta Jardin des voix ansambla Les arts florissants, itd. Nastupi ga vode na podijume koncertnih dvorana Pariske, Berl- inske i Luksemburške filharmonije, Concertgebouwa u Amsterdamu, Tonhalle u Cirihu, Čajkovski dvorane u Moskvi, Barbican centra u Londonu, kao i scena pozorišta poput Theater an der Wien, pozorišta u Lilu, Kompjenju, Nantu, Ahenu, Vizbadenu, itd. Prošle sezone nastupio je kao Figaro u Figarovoj Ženidbi, Đelone u Cestijevoj Orontei u pozorištu u Ahenu, Polifemo u istoimenoj Porporinoj operi u Theater an der Wien, Concertgebouw Amsterdam i pozorištu u Vizbadenu, te Eutifronte u Kamenu mudrosti — operi koju je napisala grupa kompozitora oko i uključujući Mozarta, na Mozart festivalu u Vircburgu. Na festivalu barokne muzike u Bajrojtu nastupio je kao Lotario u Handelovoj operi Flavio, a sa Les arts florissants tumači ulogu Simona u Godišnjim dobima J. Haydna. Sa ovom predstavom predstavlja se i kao reditelj.

 
Ansambl New Trinity Baroque
New Trinity Baroque.jpeg

Proslavljen od strane kritičara kao "najavanturističkiji ansambl rane muzike u Atlanti" (The Atlanta Journal-Constitution), NOVI TRINITY BAROK se smatra jednim od vodećih ansambala rane muzike u današnje vreme. Osnovan od strane Predraga Goste u Londonu 1998. godine, NTB je prvobitno formiran kao ansambl internacionalnih muzičara, i oni i dalje održavaju ovu prisutnost kroz saradnje sa američkim i internacionalnim umetnicima: među prošlim solistima su sopran Evlin Tab, svirač flaute Marion Verbruggen, violinisti Ingrid Matthews, Florijan Deuter, Bojan Ćićić i Džon Holovej, čembalista Stiven Devine, i drugi. Svake sezone, ansambl predstavlja preko trideset koncerata i edukativnih događaja u Atlanti i drugim gradovima širom SAD-a i Evrope, nastupajući na periodnim instrumentima iz 17. i 18. veka. Repertoar grupe obuhvata komornu i orkestarsku muziku, od kantata do opera, i stilove od renesanse do klasičnog perioda.

Beogradska barokna akademija
Belgrade Baroque Academy.jpg

Osnovana je 2013. godine. Do danas je organizovala dvadesetdve majstorske radionice za interpetaciju muzike XVII i XVIII veka, sa ciljem edukovanja mladih solo pevača i instrumentalista u Beogradu pod mentorstvom priznatih stranih i domaćih stručnjaka za istorijsku interpretaciju muziku baroka. Pored čembaliste, baritona i dirigenta Predraga Goste koji je idejni pokretač i umetnički direktor Beogradske Barokne Akademije, dosadašnji mentori bili su sopran Evelyn Tubb (UK), kontraalt Marijana Mijanović (Švajcarska), bariton Christian Hilz (Nemačka), barokni violinisti Adrian Butterfield (UK), Florian Deuter (Nemačka), Ilia Korol (Austrija), Bojan Čičić (UK), Simone Pirri (Italija), Christi Park (SAD), Zoran Kostadinović i Katarina Đorđević; barokni violista William Bauer (SAD), barokni violončelisti i gambisti André Laurent O’Neil (SAD) i Srđan Stanić, lautista Darko Karajić, kornetisti Jeremy West (Engleska) i David Brutti (Italija), barokni trubač Siegfried Koch (Austrija), flautistkinje Rachel Brown (UK), Karolina Bäter (Nemačka) i Meila Tomé (Brazil), oboistkinja Isabella Mercuri (Italija) i mnogi drugi. Za ovu akademiju pridružuje se i kontratenor Nicholas Clapton (UK).

 
bottom of page