top of page

Koncert Erev shel shoshanim

Jubilarni koncert povodom 145 godina od osnivanja hora Braća Baruh

Atrijum Narodnog muzeja 

01. februar 2024. u 20h

Povodom 145 godina od osnivanja hora Braća Baruh, najstarijeg jevrejskog hora na svetu, završno veče Rosi festa pripalo je koncertu pod nazivom Erev šel šošanim (Veče ruža), prema nazivu jedne od najlepših ljubavnih pesama na hebrejskom jeziku. Program je jedinstven jer je inspirisan ljubavnom poezijom pisanom na hebrejskom jeziku i od strane  kompozitora jevrejskog porekla. U Atrijumu Narodnog muzeja, prvog februara u 20 časova, zajedno sa horom Braća Baruh nastupili su i Jevrejski kamerni orkestar, solisti Stefan Hadžić i Marko Živković, pod dirigentskom upravom direktora festivala, Stefana Zekića.

Program:

 

Erev shel shoshanim

Muzika: Jozef Hadar

Aranžman: Džek Klebanov

Orkestracija: Jelena Zekić

 

Five Hebrew Love Songs

1. Temuna

2. Kalá kallá

3. Lárov

4. Éyze shéleg!

5. Rakút

Muzika: Erik Vitakre

Tekst: Hila Plitman

Mina Mendelson, violina

Ivan Marjanović, perkusije

Nevena Tatomirović, sopran

  

Largo za gudački orkestar

Boaz Avni

  

Ciklus pesama za glas i klavir

Pesme lutajuceg putnika

Gustav Maler

Stefan Hadžić, bariton

 

Sefardske pesme

1. Skalerica de oro

2. Adio querida

3. Ken es esto

4. En la mar

Prema pevanju Jagode Flori

Zapis i aranžman: Kameniko Berić

Orkestracija: Jelena Zekić

Marko Živković, tenor

 

 

Izvođači:

Hor Braća Baruh 

Jevrejski kamerni orkestar 

 

Dirigent: Stefan Zekić

Solisti:

Stefan Hadžić, bariton

Marko Živković, tenor

 
 
 
 
 
Stefan Zekić, dirigent
 
Stefan color_edited.jpg

Studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na odsecima za dirigovanje i solo pevanje. Na istom fakultetu zaposlen je na Katedri za dirigovanje od 2022. godine. Od 2009. godine angažovan je kao dirigent, korepetitor i dirigent u Operskom studiju Narodnog pozorišta u Beogradu. Osnivač je i umetnički rukovodilac ansambla za ranu muziku Canticum Novum, dirigent Jevrejskog kamernog orkestra od njegovog osnivanja, glavni dirigent hora Braća Baruh sa kojim je osvojio brojne nacionalne i međunarodne nagrade na prestižnim festivalima i takmičenjima. Osnivač je i direktor Rosi festa.

 

Stefan Hadžić, bariton
 
Foto 4 ©Teresa Rothwangl Snipped.jpg

Rodjen je 1989, u Beogradu, u petoj godini počinje da svira klavir. Pijanistički se usavršava na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (2007–2011). Uporedo diplomira (2011) na odseku za solo pevanje srednje muzičke škole „Kosta Manojlovićˮ u klasi prof. Nenić Nenada. 2016. godine završava studije operskog pevanja u klasi profesorke Klaudije Viske na Univerzitet za muziku i izvođačku umetnost u Beču. Na istom Univerzitetu je od 2016. do 2019. godine na master studijama kod prof. Florijana Beša (Florian Boesch). Stipendista je Thyll-Dürr Fondacije iz Švajcarske. Nastupao je na brojnim solističkim koncertima u Srbiji, Hrvatskoj, Austriji i Nemačkoj. Operski debi imao je kao Il Conte d´Almaviva u univerzitetskoj produkciji Mocartove opere Le nozze di Figaro (2014, Beč). Godine 2019. postaje član operskog studija Kelnske opere, da bi 2021. postao član njenog ansambla. Od septembra 2022. godine je deo ansambla opere državnog teatra u Kaselu, Nemačka. Kao solista je do sada gostovao u operskim kućama u Bazelu, Ščećinu, Koblenzu, Virzburgu, Haleu i Hanoveru.

 
Marko Živković, tenor
 
Marko Zivkovic_edited.jpg

Diplomirao je solo pevanje kod prof. Nikole Mijailovića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Učestvovao je i osvajao nagrade na raznim takmičenjima u Srbiji i susednim zemljama i nastupao sa različitim ansamblima iz Beograda. Od 2014. nastupa kao solista u Narodnom pozorištu u Beogradu, Srpskom Narodnom pozorištu u Novom Sadu i Operi i teatru Madlenianum u Beogradu i na raznim festivalima. Nastupio je u više od 15 operskih naslova. Nastupao je i kao solista sa vodećim nacionalnim horovima u Srbiji, horom RTSa, a ostvario je i dva koncerta sa sa Beogradskom filharmonijom. 

Hor Braća Baruh
Braca Baruh.jpg

Hor Braća Baruh iz Beograda, osnovan je 1879. godine kao Srpsko jevrejsko pevačko društvo.  Eminentni istraživači tvrde da je reč o najstarijem jevrejskom horu na svetu. Promenio je naziv 1952. godine u sadašnji, u spomen na trojicu braće iz poznate jevrejske porodice Baruh iz Beograda, stradale u pogromima početkom Drugog svetskog rata. Tokom svog dugogodišnjeg rada, hor je priredio veliki broj koncerata u svim značajnim muzičkim centrima Jugoslavije, dok su inostrana gostovanja ostvarena širom zemalja sveta, od Evrope i Azije do koncerata u Karnegi Holu u Njujorku, 1978. godine. Hor Braća Baruh redovan je učesnik svih najvažnijih festivala klasične muzike u zemlji i inostranstvu, odakle redovno donosi niz nagrada i priznanja za svoj rad. Hor je dva puta odlikovan od strane Predsedništva države, za svoj doprinos kulturnoj afirmaciji zemlje, a na njegovom čelu se bile neke od najznačajnijih ličnosti iz istorije naše umetničke muzike. Za izuzetne uspehe koje je hor ostvario u poslednjih nekoliko godina zaslužni su, dirigent hora, Stefan Zekić i predsednica hora, Branka Cvejić Mezei. 

Jevrejski kamerni orkestar
jevrejski kamerni.jpg

Jevrejski kamerni orkestar osnovao je 2012. godine violončeista Ladislav Mezei, u saradnji sa B'nei B'rit ložom Srbije, a članovi orkestra su profesionalni muzičari jevrejskog porekla i njihovih prijatelji. Primarni cilj orkestra predstavljanje muzike jevrejskih kompozitora, kao i drugih kompozitora čija su dela inspirisana jevrejskim temama, a interpretacija orkestra povezana je sa tradicijom, kulturom i istorijom jevrejske zajednice u Srbiji.

bottom of page