top of page
 
Otvaranje festivala koncertom ansambla Salomon Rosi
Muzički cvetovi jevrejskog baroka
Narodno pozorište, scena Raša Plaović
25. januar 2020. u 20h

Ansambl Salomon Rosi, osnovan 1991. godine, ostvario je brojne nastupe u Italiji i inostranstvu, među kojima se naročito izdvajaju koncerti u Belgiji u Koncertnoj sali Briža, u zamku Čimej, zatim koncert na Akademiji lepih umetnosti u Madridu uz direktan prenos na nacionalnom radiju, kao i koncert u Americi na Montclair State Univerzitetu. 2009. godine ansambl je izdao kompakt disk pod nazivom Jevrejska barokna muzika za izdavačku kuću Končerto klasiks (Concerto Classics). Poslednjih godina ansambl je snimio muziku za dokumentarni film u produkciji televizije BBC, Priče o Jevrejima, gostovao u Rimu u okviru emisije Quirinale Concerts sa direktnim prenosom koncerta na Nacionalnom Italijanskom radiju 3, zatim je gostovao u Kremoni, u Muzeju instrumenata na reviziji Il violinist sul tetto, u Veneciji (Fondacija Ugo i Olga Levi), Bergamu u crkvi Santa Maria Madjore, u Parmi na Sala Maria Luigia u Biblioteci Palatina, u Asconi (Švajcarska), Trstu i Istanbulu. U 2018. godini, ansambl izdaje za Končerto klasik kompakt disk pod nazivom Salmi e Sonate di Benedetto Marcello. Disk je ispraćen velikim uspehom u nacionalnim novinama (Amadeus, Suonare News i Il Sole 24 ore) i emitovan na brojnim popularnim italijanskim radio stanicama. Sledeći disk biće objavljen na proleće 2020. godine. Osnivač i umetnički rukovodilac ansambla jeste Lidija Ćevidali (Lydia Cevidalli).

Marta Fumagali (Marta Fumagalli, mecosopran), diplomirala je modernu književnost. Na Konzervatorijumu Đuzepe Verdi u gradu Komo (Conservatorio Giuseppe Verdi di Como, Italija), diplomira solo pevanje u klasi Kristine Rubin (sopran). Trenutno se usavršava u saradnji sa kontratenorom, Robertom Balkonijem (Roberto Balconi). Kao solista i interpretator, specijalizovan za barokni repertoar, nastupa u Italiji i inostranstvu sa referentnim ansamblima - izvođačima te oblasti.

 

Isai Vatanabe (Issei Watanabe), rođen u umetničkoj porodici, diplomirao je 2012. godine na katedri za violončelo, nakon čega je, tri godine kasnije (2015), stekao i akademsku diplomu drugog stepena za barokno violončelo na Konzervatorijumu Gvido Kanteli (Conservatorio Guido Cantelli di Novara) u Novari (Italija). Usavršavanje nastavlja u Fjezoli (Scuola di Musica di Fiesole, Italija) u klasi profesorke Betine Hofman (Bettina Hoffmann) i na Kraljevskom Konzervatorijumu u Briselu (Koninklijk Conservatorium di Bruxelles, Belgija) kod profesora Alena Ževroa (Alain Gervreau). Kao solista, sarađuje sa mnogim kamernim i orkestarskim sastavima.

 

Dijego Kantalupi (Diego Cantalupi) diplomirao je gitaru kod Maurija Stortija. Posvetivši se izučavanju i studiranju renesansnog i baroknog izvođenja, usavršava se na kursevima laute u Milanu kod Paula Bajera (Paul Beier), kao i na Parmanskom konzervatorijumu (Conservatorio di Parma) kod Ticijana Banjatija (Tiziano Bagnati) i Andrea Damijanija (Andrea Damiani). Diplomirao je muzikologiju u školi za paleografiju i muzičku filologiju (Scuola di Paleografia e Filologia Musicale), sa tezom o teoriji kao instrumentu za realizaciju šifrovanog basa u Italiji. Takodje, bavio se istraživanjem stvaralaštva italijanskih i nemačkih autora, vodeći računa o prepisima i izdanjima njihove muzike. Kao muzikolog, sarađuje sa brojnim ansamblima u pronalaženju neobjavljenih muzičkih izvora i na pripremi kritičkih izdanja.

 

Đovani Tonji (Giovanni Togni) diplomirao je čembalo, klavir i horsko dirigovanje uz odličja u sve tri kategorije. Paralelno završava studije kompozicije i orgulja. Upoznavanje sa instrumentom i svoje znanje o čembalu započeo je pohađajući predavanja Laure Alvini (Laura Alvini). Pobednik je italijanskih (Bolonja 1993. godina) i evropskih (izbor EUBO, Pariz 1991. godina) takmičenja. Sarađivao je sa raznim ansamblima, među kojima se izdvajaju: Ansambl Koncert (Ensemble Concerto), Barokni kompleks (Il Complesso Barocco), Vizantijska akademija (Academia Bizantina), Ansambl Aurora (Ensemble Aurora), Ansambl Zefiro (Ensemble Zefiro), Barokni orkestar Evropske Unije (l'Orchestra Barocca della Comunita Europea), Orkestar italijanske televizije RAI iz Rima (l'Orchestra RAI di Roma) i Orkestar Mocart (l'Orchestra Mozart, u saradnji sa dirigentom Kaludijem Abadom). Značajna je i njegova delatnost na polju rada sa operskim fondacijama, kao i velikim operskim kućama Massimo Vittorio Emanuele iz Palerma (Italija) i Operom Monte Karla (Monako). Kao solista i član raznih ansambala, svirao je na prestižnim italijanskim i evropskim festivalima (klavir, čembalo). Pored snimanja za evropske televizijske stanice, takođe, izdvajaju se mnogobrojne diskografske kuće, među kojima se ubrajaju i Glossa, Briliant, Amadeus, Animus Christophori, Deutsche Harmonia Mundi, EMI-Virgin i Deutsche Grammophon (arhivska produkcija). Bio je predavač, mentor i član žirija u brojnim institucijama, uključujući fondaciju Đorđo Čini (Venecija) i međunarodni konkurs antičke muzike u Urbinu (Urbino, Italija). Predavao je čembalo i istoriju klavira na konzervatorijumima u Kaljariju (Conservatorio di Musica Giovanni Pierluigi da Palestrina, Italija) i Milanu. Trenutno je šef katedre i profesor na Konzervatorijumu Đuzepe Verdi u Komu (Conservatorio Giuseppe Verdi di Como, Italija).

bottom of page