top of page
 

Majstorski kurs solo pevanja sa prof. Klaudijom Eder i koncert polaznika

Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu

25-28 januar 2019.

Nakon uspešno održanog, i u velikoj meri ispraćenog Majstorskog kursa solo pevanja na prvoj ediciji Rosi fest-a, ove godine, u drugoj ediciji, organizatori su odlučili da Majstorski kurs solo pevanja bude obavezan deo programa. U durgoj ediciji festivala, imali smo priliku da, kao predavača, ugostimo, ostvarenog nemačkog koncertnog i operskog mecosoprana, profesorku Muzičke  akademije  Univerziteta u Majncu i člana Evropske akademije nauka i umetnosti - prof.  Klaudiju  Eder. Polaznici su imali po tri individualne sesije sa profesorkom Eder i pijanistom, a po završetku kursa održan je koncert u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu. Na kursu je učestvovalo jedanaest pevača iz Srbije, Makedonije i Rusije.

 
slika 2.jpg

Klaudija Eder studirala je solo pevanje i violončelo na Visokoj školi za muziku i teatar u Minhenu, potom i na Visokoj školi za muziku i izvođačke umetnosti u Frankfurtu na Majni, a studije je nastavila u Milanu i Budimpešti.

Sa 25 godina debitovala je ulogom Muze  / Niklausa u operi Hofmanove priče, nakon čega su usledila njena pojavljivanja na scenama tetatara u Visbadenu (Hessischen Staatstheater), Minhenu (Staatstheater am Gärtnerplatz), Dizeldorfu (Deutsche Oper am Rhein) i Beču (Volksoper), a brojni gostujući ugovori odveli su je na najveće evopske i svetske scene, kao što su one u Barseloni, Madridu, Londonu, Turinu, Veneciji, Rimu, Parizu, Ženevi, Antverpenu, Njujorku, Čikagu, Los Anđelesu i Tokiju.

Ostvarila je saradnju i sa festivalima kao što su Salzburger Festspiele, Wiener Festwochen, Donaueschinger Musiktagen i Schleswig-Holstein Musik Festival. Aktivna je pevačica i na koncertnom polju, izvodeći dela od renesanse i baroka do savremene muzike.

Profesor je na Visokoj školi za muziku u Majncu, gde je 2004. godine osnovala međunarodnu školu Singing Summer, a 2010. godine i ansambl Barock Vokal, koji će nastupiti na ovogodišnjoj ediciji Rosi fest-a. Pod njenim vođstvom, odsek za Solo pevanje ove institucije dobio je nagradu za izvrsnost, koja se dodeljuje u oblasti Rajnland-Pfalc - Leistungen in Studium, Lehre und künstlerischer Entwicklungsarbeit. Od 1991. godine, profesorka Eder radio kao vođa projekta, saradnik na sceni i vokalni pedagog na Međunarodnom festivalu za mlade operske pevače koji organizuje Kammeroper Schloss Rheinsberg. Pored redovne profesure, gospođa Eder neretko drži i majstorske kurseve u Nemačkoj i svetu.

Član je Akademije nauka, književnosti i muzike u Majncu, kao i Evropske akademije nauka i umetnosti.

bottom of page