top of page

Jevrejska muzika širom sveta, koncert Omladinskog hora Adi

Sinagoga Novi Sad

25. januar 2018.

Pored beogradske publike, prvog dana festivala i novosadska publika je imala priliku da uživa u koncertu sa programa Rosi festa - Jevrejska muzika širom sveta, Omladinskog hora Adi iz Jerusalima (Izrael), održanom u Novosadskoj sinagogi. 

Hor Adi

Omladinski hor Adi osnovali su 2006. godine Hišai Štekler i Goni Bar Sela. Danas se sastoji se od 24 pevača, nekadašnjih studenata muzičkih škola i akademija u Izraelu, a od 2009. godine hor vodi dirigent i muzički direktor, Oded Somroni, dok je od iste godine podržan od strane Novog izraelskog vokalnog ansambla i njegovog muzičkog direktora, Juval Ben Ozera.

Repertoar hora Adi uključuje različite stilove, od srednjovekovne do moderne pop muzike, dok je prioriteta stavljen na izvodjenje muzike a cappella.

Hor je učestvovao u raznovrsnim projektima i ostvario je saradnju sa brojnim horovima i orkestrima, kako iz Izraela, tako i inostranstva, nastupajući u a capella programima na HaMishkan LeOmanuyot HaBama u Operskoj kući Tel Aviva, na festivalu Abu Ghosh, u Muzičkom centru Jerusalima, Muzeju umetnosti Tel Aviva, Muzičkom centru Felicja Blumental i na Univerzitetu Mormon u Jerusalimu. Hor Adi je takođe učestvovao u izvođenju i snimanjima The Music is the Thing, sa Jonijem Rehterom, Jehudit Ravic, onom Kenan i Šlomijem Šabanom, a 2013. godine ansambl je pozvan da nstupa u Beogradu i da predstavlja Izrael na niškom festivalu Music Edict International Festival.

Oded Šomroni, Dirigent Omladinskog hora Adi

Oded Šomroni studirao je klavir, pevanje i violinu na Akademiji za muziku i ples u Jerusalimu, gde je i magistrirao na Odseku za dirigovanje. Sa sedamnaest godina je, kao asistent dirigenta na međunarodnoj operskoj radionici u Tel Avivu, počeo da se bavi dirigovanjem, a tokom karijere nalazio se na poziciji dirigenta pevačkog ansambla Moran, kao i muzičkog direktora Otvorenog koncertnog projekta i vokalnog kvarteta Talamus.

Maestro Šomroni danas je šef-dirigent Jerusalimskog oratorijumskog hora, bariton vokalnog kvarteta Talamus, muzički direktor Horske fantazije na Jerusalimskom festivalu, a od 2004. godine na Akademiji za muziku i ples u Jerusalimu predaje horsko dirigovanje, harmoniju, kontrapunkt i usavršavanje sluha. Dirigovao je mnogim orkestrima, od kojih se izdvajaju Israel Camerata Jerusalem i Izraelski kamerni orkestar.

bottom of page