top of page
Koncert Omladinskog hora Adi Jevrejska muzika širom sveta
Sinagoga Novi Sad
25. januar 2018.

Pored beogradske publike, prvog dana festivala i novosadska publika je imala priliku da uživa u koncertu sa programa Rosi festa - Jevrejska muzika širom sveta, Omladinskog hora Adi iz Jerusalima (Izrael), održanom u Novosadskoj sinagogi. 

O horu

Omladinski hor Adi osnovali su 2006. godine Hišai Štekler i Goni Bar Sela. Danas se sastoji se od 24 pevača, nekadašnjih studenata muzičkih škola i akademija u Izraelu, a od 2009. godine hor vodi dirigent i muzički direktor, Oded Somroni, dok je od iste godine podržan od strane Novog izraelskog vokalnog ansambla i njegovog muzičkog direktora, Juval Ben Ozera.

Repertoar hora Adi uključuje različite stilove, od srednjovekovne do moderne pop muzike, dok je prioriteta stavljen na izvodjenje muzike a cappella.

Hor je učestvovao u raznovrsnim projektima i ostvario je saradnju sa brojnim horovima i orkestrima, kako iz Izraela, tako i inostranstva, nastupajući u a capella programima na HaMishkan LeOmanuyot HaBama u Operskoj kući Tel Aviva, na festivalu Abu Ghosh, u Muzičkom centru Jerusalima, Muzeju umetnosti Tel Aviva, Muzičkom centru Felicja Blumental i na Univerzitetu Mormon u Jerusalimu. Hor Adi je takođe učestvovao u izvođenju i snimanjima The Music is the Thing, sa Jonijem Rehterom, Jehudit Ravic, onom Kenan i Šlomijem Šabanom, a 2013. godine ansambl je pozvan da nstupa u Beogradu i da predstavlja Izrael na niškom festivalu Music Edict International Festival.

Oded Šomroni, Dirigent Omladinskog hora Adi

Oded Šomroni studirao je klavir, pevanje i violinu na Akademiji za muziku i ples u Jerusalimu, gde je i magistrirao na Odseku za dirigovanje. Sa sedamnaest godina je, kao asistent dirigenta na međunarodnoj operskoj radionici u Tel Avivu, počeo da se bavi dirigovanjem, a tokom karijere nalazio se na poziciji dirigenta pevačkog ansambla Moran, kao i muzičkog direktora Otvorenog koncertnog projekta i vokalnog kvarteta Talamus.

Maestro Šomroni danas je šef-dirigent Jerusalimskog oratorijumskog hora, bariton vokalnog kvarteta Talamus, muzički direktor Horske fantazije na Jerusalimskom festivalu, a od 2004. godine na Akademiji za muziku i ples u Jerusalimu predaje horsko dirigovanje, harmoniju, kontrapunkt i usavršavanje sluha. Dirigovao je mnogim orkestrima, od kojih se izdvajaju Israel Camerata Jerusalem i Izraelski kamerni orkestar.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/1
bottom of page