top of page
 

Svečano otvaranje festivala i koncert ansambla Profeti della Quinta

Skupština grada Beograda

25. januar 2018.

Koncertom Pesme Salomonove u izvođenju ansambla Profeti della Quinta, u svečanom ambijentu Skupštine grada Beograda, 25. januara 2018. godine, otvorena je prva edicija Rosi festa. Na programu se se našle kompozicije Salamona Rosija i Elama Rotema, umetničkog rukovodioca ovog vokalnog ansambla, koje su prvi put izvedene na našim prostorima.

O ansamblu

Fokusiranjem na muzički repertoar šesnaestog i sedamnaestog veka, ansambl Profeti della Quinta nastoji da kreira živopisna i izražajna izvođenja za publiku današnjice dok, u isto vreme, ima na umu adekvatna stilska izvođenja. Ansambl je aktivan na polju izvođenja i istraživanja zapostavljenog repertoara, kao što su Lamentacija Emilia de Kavalierija (1600) i Hashirim asher li'Shlomo, salamona Rosija (1623), prvog polifonog izdanja na hebrejskom, koje je ispraćenom odličnom kritikom.

Po osvajanju takmičenja York Early Music Young Artists Competition, ovaj ansambl imao je turneju po Evropi, Severnoj Americi, Japanu, Kini i Izraelu, kao i zapažene nastupe na prestižnim festivalima i koncertnim dvoranama, kao što su Oude Muziek Festival u Utrehtu, Koncertna sala Šangaja i Metropolite muzej umetnosti u Njujorku.

Osnovu ansambla čini pet muških pevača, dok ansambl redovno sarađuje sa dodatnim pevačima i instrumentalistima. Ansambl boravi u Bazelu, gde su njegovi članovi u svom školovanju dodatno specijalizovali na studijama rane muzike na instituciji Schola Cantorum Basiliensis, a ansambl redovno sarađuje sa kolegama iz Švajcarske, Japana i Australije, sa kojima dele iste muzičke ideje.

Profeti dela Quinta snimili su dva CD izdanja sa muzikom Salamona Rosija, kao i Pokajničke psalme, Orlanda di Lasa, a premijerno su izveli i snimili dva dela Elama Rotema, komponovana specijalno za ovaj ansambl: Rappresentatione di Giuseppe e i suoi fratelli i Quia amore langueo. Ovaj ansambl pojavio se i u dokumentarnom filmu Jozefa Rošlica - Jevrejin: Potraga za Salamonom Rosijem, a njihovi koncerti bili su emitovani na brojnim radio stanicama.

 
bottom of page