top of page
 

Koncert: Inspiracije za violinu i harfu

Duo Edit

Narodno pozorište, scena Raša Plaović

28. januar 2022. u 20h

Na koncertu Inspiracije za violinu i harfu, u interpretaciji sastava Duo Edit (violinistkinja Edit Makedonska i harfistkinja Gorana Ćurgus), naći će se široka paleta programa u aranžmanu za ovaj nesvakidašnji instrumentalni sastav -  od poznatih dela klasične muzike do muzike iz mjuzikala, a sve komponovano od strane kompozitora jevrejskog porekla. Duo je osnovan 2011. godine i izvodi široku paletu repertoara - od virtuoznih dela, popularne klasike, evergrin muzike, kao i dela srpskih kompozitora, od kojih su neka nastala po narudžbini. Sastav je do sada ostvario niz zapaženih nastupa brojnim festivalima u Srbiji, kao i značajnim dvoranama Beograda i drugih mesta širom zemlje. Udruženje kompozitora Srbije, Udruženje muzičkih umetnika Srbije, kao i SOKOJ prepoznali su značaj ovog dua i doprinos koji daje očuvanju i negovanju srpske kulturne baštine. Za diskografsku kuću Lilac, duo je izdao dva kompakt diska (2021) – Rhapsody of Sound i Inspiracije za violinu i harfu.

Besplatne ulaznice možete preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta

Program:

 L. Grinski: Air Hebreic

Rondino

Soiréé Turque

Danse Roumain

 

J. Ofenbah: Barkarola

Princ von Arkadien

 

F. Mendelson: Pesma bez reči, op.30

 

J. Vilijams: Manha de carneval, Black Orfei

L. Bernštajn: Tonight, Somewhere (iz mjuzikla Priča sa zapadne strane)

G. Geršvin: Rapsodija u plavom

Duo Edit 22 v2.png

 

 

Duo “EDIT”, koji čine violinistkinja Edit Makedonska I harfistkinja Gorana Ćurgus, je osnovan 2011. godine.

Repertoar dua je veoma raznolik, od virtuoznih dela, popularne klasike, evergrin muzike, kao i dela srpskih kompozitora, od kojih su neka nastala po narudžbini (dela Mirjane Živković, Vojkan Borisavljević i drugih). Duo je do sada ostvario niz zapaženih nastupa: na

otvaranju Festivala harfe u Beogradu, festivalu Tisin cvetu Novom Kneževcu, festivalu Maj mesec muzike u Vranju, na Novogodišnjem festivalu u Sofiji, kao i u značajnim dvoranama Beograda (Atrijum Narodnog muzeja, Artget galerija, galerija SANU, Etnografski muzej, Narodno pozorište... ) ali i u Ubu, Pančevu, Paraćinu, Loznici i drugim mestima širom Srbije. 

Udruženje kompozitora Srbije, Udruženje muzičkih umetnika Srbije, kao i SOKOJ prepoznali su značaj ovog dua i doprinos koji daje očuvanju i negovanju srpske kulturne baštine. Za diskografsku kuću Lilac, duo je izdao dva CD-a, tokom 2021. godine – Rhapsody of Sound i Inspiracije za violinu i harfu.

Edit Makedonska potiče iz muzičke porodice. Violinu je počela da uči kod svoje majke Dijane Raponđijeve-Stojanović, a diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Fern Rašković. Završila je magistraturu violine i kamerne muzike u Plovdivu, gde je bila angažovana kao asistent na tamošnjem Fakultetu za muziku i igru. Stekla je i diplomu solo pevanja u muzičkoj školi "Mokranjac“ u Beogradu, a završila je i baletsku školu u Sofiji. Radila je kao profesor violine u muzičkim školama „Josif Marinković“ i „Vladimir Đorđević“ u Beogradu, kao i profesor violine i čitanja s lista na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Kao koncertmajstor bila je angažovana u Nacionalnoj Operi i Baletu u Skoplju, u operskim kućama u Varni i Plovdivu (Bugarska), kao i u Pozorištu na Terazijama u Beogradu. Od 1980. godine do danas radi u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde je koncertmajstor. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) od 1989. godine. Osnivač je Gudačkog kvarteta „Edit“ (2000). Među mnogim nastupima ovog sastava izdvajaju se oni na međunarodnim festivalima u Bugarskoj 2005. i 2006. godine. Dirigent AngelŠurev je aranžirao Masneovu operu „Don Kihot“ za ovaj ansambl i ona se, sa Živanom Saramandićem u naslovnoj ulozi, održala dve godine na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu; takođe su učestvovali u izvođenju kamerne opere „Romansa“ Igora Rankovića, pod dirigentskom palicom Đorđa Stankovića. Održala je brojne koncerte kao solista i koncertmajstor širom bivše Jugoslavije, u Austriji, Nemačkoj, Engleskoj, Francuskoj, Belgiji, Češkoj, Slovačkoj, Južnoj Koreji, Španiji, Grčkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Portugaliji, Švajcarskoj, Japanu, Danskoj, SAD i Italiji (Pučinijev operski festival 2017. U Tore del Lagu). Na repertoaru solističkih koncerata posebno zastupa domaće muzičko stvaralaštvo. Snimala je za radio i televiziju, bavi se i komponovanjem dečje muzike (pesme Jabuka i leptir; Saša, ciganski pas; muzika za knjigu Bajka za decu autorke princeze Jelisavete Karađorđević). Napisala je temu za „Baladu o polju“, kompoziciju Mirjane Živković za violinu i kamerni orkestar, koju je i premijerno izvela 2016.godine. Prvi je koncert majstor Narodnog pozorišta naveden u Muzeju Narodnog pozorišta, a 2021. godine dodeljen joj je i Pečat Narodnog pozorišta, za poseban doprinos u radu i stvaralaštvu.

 

Gorana Ćurguš studirala je harfu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je diplomirala i magistrirala u klasi prof. Milice Barić. Već 20 godina je harfistkinja Opere Narodnog pozorišta. Dugi niz godina bila je stalni saradnik Beogradske filharmonije, 

Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra RTS i drugih renomiranih orkestara. S Osvajala je prve i specijalne nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima, međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“. 

Nagradu „Zlatni Anđeo“ za najboljeg mladog muzičara u Srbiji dobila je 1994. godine. Bila je član muzičko-konceptualne grupe Sekndhenders sa kojom je učestvovala u projektima: Predstava za muziku (2009), Nežno, nežno, nežnije (2011), Šest (ne tako) lakih komada (2012), Iritacije (2013) i Tri(p)bina (2014). 

Poslednjih godina sarađuje sa mecosopranom Natašom Jović –Trivić, oboistkinjom Marijom Lazić, flautistkinjom Vanjom Đorđević i oboistom Borislavom Čičovačkim. Sa harfistkinjom Beogradske filharmonije, Milanom Zarić, izvela je 2015. godine premijerno Štokhauzenovu kompoziciju za dve harfe i glasove „Radost“. Sa Vanjom Đorđević je premijerno izvela Sonatu za flautu i harfu Ivana Jevtića, 2017.godine. Sa Borislavom Čičovačkim je premijerno izvela i snimila Sonatu za obou i harfu Petra Stojanovića, u organizaciji Odbora za zaštitu srpske muzičke baštine SANU. U okviru projekata Odbora, učestvovala je u i izvođenju i snimanju muzike Josipa Slavenskog, Aleksandra Obradovića i Ludmile Frajt, kao i muzike Isidore Žebeljan. Sarađuje sa mladim srpskim kompozitorima i redovno nastupa na Tribini kompozitora Udruženja kompozitora Srbije.

Od 2015. godine član je autorskog tima Muzičko opersko teatarske organizacije MOTO.

Poslednjih godina se uspešno bavi pisanjem projekata u kulturi.

bottom of page