top of page

 Majstorski kurs solo pevanja

30 - 31. Januar, subota i nedelja

Kolarčev narodni univerzitet - Prostorije Rosi festa, 17 - 20h

 
 

Operska pevačica svetske karijere, vokalni pedagog i dugogodišnji saradnik Rosi festa, Olga Makarina, pridužiće nam se i na ovoj ediciji festivala i održati dvodnevni majstorski kurs za mlade solo pevače. S obzirom na trenutne epidemiološke mere i restrikcije, gospođa Makarina će se pridružiti preko aplikacije Zoom, dok će se učesnici sa pijanistom Srđanom Jarakovićem “uključiti" iz prostorije Rosi festa, na Kolarčevom narodnom univerzitetu. Ove godine, učešće na majstorskom kursu Rosi fest poklanja mladim profesionalnim pevacima.

Sopran njujorške Metropoliten opere, Olga Makarina, rođena je u Rusiji, gde je na konzervatorijumu u Sankt Peterburgu magistrirala klavir i solo pevanje. Dobitnica je velikog broja značajnih nagrada i priznanja, a pored zavidne operske karijere, naročito je zapažen i njen pedagoški rad sa mladim pevačima.

Pred njuroškom publikom je prvi put nastupila u ulozi Lučije od Lamermura, nakon čega su usledile uloge Đilde u Rigoletu, Konstance u Otmici iz Saraja, Olimpije u Hofmanovim pričama, Ilje u Idomeneu (Linkoln’s Center’s Mostly Mozart), Violete u Travijati (Kirov opera) i Eudoksije u Jevrejki. Pored ovih, igrala je i ulogu Cerbinete u Arijadni na Naksosu i pevala deonisu solo soprana u Orfovoj Karmini Burani. Zapaženo je njeno izvođenje zahtevne role Elektre u Mocartovom Idomeneu, izvođenu pod dirigentskom palicom Džejmsa Livajna (James Levine), dok je u Operi Pacifik igrala Adinu u Donicetijevom Ljubavnom napitku, u produkciji Džonatana Milera (Jonathan Miller).

Nastupala je dva puta na Bard Festivalu - Sećanje na Franca Lista - gde se pojavljivala u scenama iz Mejerberovih opera Robert đavo i Hugenoti, kao i finalnoj sceni Norme, a potom i kao solistkinja u Misi solemnis, Franca Lista.

Pored matične Metropoliten opere, Olga Makarina je nastupala na operskim scenama Praga, Bratislave, Palm Biča, Varšave, u Karnegi holu… 

 
 
bottom of page