top of page
 
KONKURS ZA STUDENTE I MLADE MUZIČARE 2020.

Značajan deo programa našeg festivala posvećen je obrazovanju i usmeravanju studenata i mladih profesionalaca na početku karijere. Ove godine imamo čast da su se našem pozivu odazvale dve renomirane operske dive, sopran njujorške Metropolitan opere Olga Makarina i mecosopran Alessandra di Giorgio (Sanja Radišić), koje će održati majstorke kurseve solo pevanja u dva različita žanra:

 

  1. MAJSTORSKI KURS OPERSKOG PEVANJA SA OLGOM MAKARINOM 

  2. MAJSTORSKI KURS NEMAČKOG LIDA SA ALESSANDROM DI GIORGIO (SANJOM RADIŠIĆ)

 

Majstorski kursevi su otvoreni za učenike i studente solo pevanja, i diplomirane solo pevače uzrasta do 32 godine. Učesnici će imati priliku da pohađaju po tri individualne sesije (od 25. do 27. januara), a 28. januara će učestvovati na zajedničkom koncertu učesnika majstorkih kurseva. Sesije i koncert će biti održani sa zvaničnim klavirskim saradnikom festivala i otvorene su za javnost.

PRIJAVA 

Prijave za ovu godinu su završene. 

 

VIŠE O KURSEVIMA 

Rosi fest će i ove godine imati čast da ugosti gospođu Olgu Makarinu, koja će održati četvorodnevni majstorski kurs operskog pevanja mladim operskim pevačima. Izabrani kandidati će tokom trajanja festivala svakodnevno imati sesije sa gospođom Makarinom i klavirskim saradnikom, nakon čega će uslediti koncert svih polaznika 28. januara 2020. god.

MAJSTORSKI KURS OPERSKOG PEVANJA

Sopran njujorške Metropoliten opere, OLGA MAKARINA, rođena je u Rusiji, gde je na konzervatorijumu u Sankt Peterburgu magistrirala klavir i solo pevanje. Dobitnica je velikog broja značajnih nagrada i priznanja, a pored zavidne operske karijere, naročito je zapažen i njen pedagoški rad sa mladim pevačima.

Pred njuroškom publikom je prvi put nastupila u ulozi Lučije od Lamermura, nakon čega su usledile uloge Đilde u Rigoletu, Konstance u Otmici iz Saraja, Olimpije u Hofmanovim pričama, Ilje u Idomeneu (Linkoln’s Center’s Mostly Mozart), Violete u Travijati (Kirov opera) i Eudoksije u Jevrejki. Pored ovih, igrala je i ulogu Cerbinete u Arijadni na Naksosu i pevala deonisu solo soprana u Orfovoj Karmini Burani. Zapaženo je njeno izvođenje zahtevne role Elektre u Mocartovom Idomeneu, izvođenu pod dirigentskom palicom Džejmsa Livajna (James Levine), dok je u Operi Pacifik igrala Adinu u Donicetijevom Ljubavnom napitku, u produkciji Džonatana Milera (Jonathan Miller).

Nastupala je dva puta na Bard Festivalu - Sećanje na Franca Lista - gde se pojavljivala u scenama iz Mejerberovih opera Robert đavo i Hugenoti, kao i finalnoj sceni Norme, a potom i kao solistkinja u Misi solemnis, Franca Lista.

Pored matične Metropoliten opere, Olga Makarina je nastupala na operskim scenama Praga, Bratislave, Palm Biča, Varšave, u Karnegi holu… 

MAJSTORSKI KURS NEMAČKOG LIDA

Prvi put u okviru Rosi festa ove godine održaće se i majstorski kurs koji će se posvetiti žanru nemačkog lida. Ovaj kurs vodiće renomirani mecosopran ALESSANDRA DI GIORGIO (SANJA RADIŠIĆ).

Rođena u Beogradu u uglednoj umetničkoj porodici, Sanja Radišić je završila Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Violete Radaković Pančetović i Muzičku akademiju u Manhajmu (Nemačka). Njen bogati repertoar broji preko trideset solističkih uloga, među kojima se izdvajaju zahtevne uloge dramskog karaktera kao što su Lejdi Makbet, Amneris, Ulrika, Eboli, Venus i druge. 

Karijeru je započela u Nemačkoj, nakon čega su usledili nastupi po Italiji, Francuskoj, Španiji, Rumuniji, Austriji... Nastupala je sa Pariskom filharmonijom kao i sa Francuskim simfonijeskim orkestrom pod dirigentskom palicom Enrikea Macole (Enrique Mazzola), zatim u operi Versaj, kao i drugim prestižnim koncertnim salama Pariza. Gostovala je u Beču u produkciji Kraljica od Sabe, a potom i u grandioznoj sali Bruknerhaus (Brucknerhaus) u Lincu (Austrija) gde je nastupala u Verdijevom Rekvijemu. 2020. godine će se odrzati promocija prvog CD-a snimljenim sa Berlinskom Filharmonijom gde se Alessandra pojavljuje u ulozi Santuce (Kavalerija Rustikana).

Alessandra je prva solistkinja iz Srbije koja je imala čast da nastupa na čuvenom festivalu u Bajrojtu (Bayreuth Festspiele) u čast 150. godina od rođenja Zigfrida Vagnera (Siegfried Wagner).

Dobitnica je svih prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima, kao i više uglednih internacionalnih priznanja: specijalne nagrade Madam Džoan Saterlend (Joan Sutharland) na internacionalnom takmičenju u Alkamu u Italiji, kao i prve nagrade na Internacionalnom takmičenju Hariklea Darkle (Hariclea Darclée) u Rumuniji.

Pored zavidne muzičke karijere, Alessandra je takođe i diplomirani grafički dizajner.

KONTAKTIRAJTE NAS

Za sva dodatna pitanja i informacije u vezi sa majstorskim kursevima pišite nam na mejl: rossi.fest.belgrade@gmail.com

 
bottom of page