top of page

Otvaranje festivala projekcijom filma

Hebreo: U potrazi za Salomonom Rosijem 

Jugoslovenska kinoteka

26. januar 2019.

26. januara u Jugoslovenskoj kinoteci premijernom projekcijom dokumentarnog filma Jozefa Rošlica o životu i delu Salomona Rosija, svečano je otvorena druga edicija Rosi fest-a. Nakon projekcije usledio je koktel dobrodošlice.

O filmu: U kasnoj renesansi, na vrhuncu umetničkog sjaja Mantove, mladi jevrejski violinista probio se kroz barijere diskriminacije i postao jedan od najrenomiranijih kompozitora i izvođača na dvoru vojvode Gonzaga. 1622. godine napravio je revolucinarni potez kade je reč o jevrejskoj muzici, napravivši prvu zbirku ikada originalno napisane za jevrejske psalme i molitve - Solomonove pesme. Ipak, malo toga se zna o privatnom i kreativnom životu Salomona Rosija Jevrejina. Glavni akteri filma su čuveni ansambl Profeti della quinta koji smo imali priliku da čujemo na otvaranju prve Edicije Rosi festa.

 

 

"U ovom dokumentarcu, višestruko nagrađivan ansambl, Profeti della Quinta, izvodi Rosijevu muziku u veličanstvenoj Mantovi, kao pripremu za specijalan koncert u palati za uživanje vojvode Gonzaga. Uz pomoć eksperata, istoričara i muzikologa, oni su prikazali u fascinantnom svetlu i njegovu izuzetnu muziku".
Jozef Rošlic, autor filma

IMG_4646.jpg
Profeti della Quinta

Fokusiranjem na muzički repertoar šesnaestog i sedamnaestog veka, ansambl Profeti della Quinta nastoji da kreira živopisna i izražajna izvođenja za publiku današnjice dok, u isto vreme, ima na umu adekvatna stilska izvođenja. Ansambl je aktivan na polju izvođenja i istraživanja zapostavljenog repertoara, kao što su Lamentacija Emilia de Kavalierija (1600) i Hashirim asher li'Shlomo, salamona Rosija (1623), prvog polifonog izdanja na hebrejskom, koje je ispraćenom odličnom kritikom.

Po osvajanju takmičenja York Early Music Young Artists Competition, ovaj ansambl imao je turneju po Evropi, Severnoj Americi, Japanu, Kini i Izraelu, kao i zapažene nastupe na prestižnim festivalima i koncertnim dvoranama, kao što su Oude Muziek Festival u Utrehtu, Koncertna sala Šangaja i Metropolite muzej umetnosti u Njujorku.

Osnovu ansambla čini pet muških pevača, dok ansambl redovno sarađuje sa dodatnim pevačima i instrumentalistima. Ansambl boravi u Bazelu, gde su njegovi članovi u svom školovanju dodatno specijalizovali na studijama rane muzike na instituciji Schola Cantorum Basiliensis, a ansambl redovno sarađuje sa kolegama iz Švajcarske, Japana i Australije, sa kojima dele iste muzičke ideje.

Profeti dela Quinta snimili su dva CD izdanja sa muzikom Salamona Rosija, kao i Pokajničke psalme, Orlanda di Lasa, a premijerno su izveli i snimili dva dela Elama Rotema, komponovana specijalno za ovaj ansambl: Rappresentatione di Giuseppe e i suoi fratelli i Quia amore langueo. Ovaj ansambl pojavio se i u dokumentarnom filmu Jozefa Rošlica - "Jevrejin: Potraga za Salamonom Rosijem", a njihovi koncerti bili su emitovani na brojnim radio stanicama.

bottom of page