top of page
 

Majstorski kurs operskog pevanja sa Olgom Makarinom

Muzej Narodnog pozorišta

25. - 27. januar 2018.

Posebno mesto u okviru festivala zauzeo je majstorski kurs operskog pevanja čuvenog soprana Metropoliten opere, Olge Makarine. Jedanaest mladih operskih pevača imalo je priliku da tri dana radi na usavršavanju svog pevanja sa ovim vrhunskim sopranom na individualnim sesijama, koje su bile propraćene i zapaženim brojem pasivnih učesnika / posmatrača, u sjajnom prostoru Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Učesnici kursa su potom i nastupili na Završnom koncertu majstorskog kursa, na sceni Raša Plaović, Narodnog pozorišta u Beogradu.

Na sesijama Majstorskog kursa, kao i završnom koncertu, učestvovao je Srđan Jaraković, korepetitor Narodnog pozorišta u Beogradu.

 

Olga Makarina

Sopran njujorške Metropoliten opere, Olga Makarina, rođena je u gradu Arhangeljsk, u Rusiji, a prvi put je na sceni Metropoliten opere nastupila u ulozi Lučije od Lamermura. Potom su usledile uloge Đilde u Rigoletu, Konstance u Otmici iz Saraja, Olimpije u Hofmanovim pričama, Ilje u Idomeneu (Linkoln’s Center’s Mostly Mozart), Violete u Travijati (Kirov opera) i Eudoksije u Jevrejki. Pored ovih, igrala je i ulogu Cerbinete u Arijadni na Naksosu i pevala deonisu solo soprana u Orfovoj Karmini Burani.

Nastupala je dva puta na Bard Festivalu - Sećanje na Franca Lista - gde se pojavljivala u scenama iz Mejerberovih opera Robert đavo i Hugenoti, kao i finalnoj sceni Norme, a potom i kao solistkinja u Misi solemnis, Franca Lista.

Na jesen 2006. na sceni Metropoliten opere, preuzela je zahtevnu rolu Elektre u Mocartovom Idomeneu, izvođenu pod dirigentskom palicom Džejmsa Livajna, dok je u Operi Pacifik igrala Adinu u Donicetijevom Ljubavnom napitku, u produkciji Džonatana Milera.

U novembru 2007. učestvuje u novoj produkciji Narodnog pozorišta u Pragu, igrajući ulogu Norme a potom i naslovnu ulogu u Donicetijevoj Lukreciji Bordžiji, u Slovačkom narodnom pozorištu u Bratislavi. Usledile su i uloge Adine u Palm Biču, Lučije u Varšavi, kao i resital sa izraelsko-američkim pijanistom, Jefimom Bronfmanom.

U oktobru 2008. Makarina nastupa u ulozi Marfe, pevajući zajedno sa Olgom Borodinom u operi Carska nevesta, sa Orkestrom njujorške opere u Karnegi holu. U sezoni 2008/2009. vraća se na scenu Metropoliten opere kao Đilda, Manon, Tais i Lučija, a u Varšavi peva ulogu Leonore u operi Trubadur.

Olga Makarina magistrirala je na konzervatorijumu u Sankt Peterburgu klavir i solo pevanje, dobitnica je velikog broja značajnih nagrada i priznanja, a pored njene zavidne operske karijere, naročito je zapažen i njen pedagoški rad sa mladim pevačima.

 
bottom of page