top of page

Sedma edicija Rosi festa

od 27. januara do 01. februara 2024. godine u Beogradu

Krajem januara, beogradsku publiku očekuje sedma edicija međunarodnog Rosi festa, u kojoj će se od 27. januara do 1. februara 2024. godine održati različiti programi sa vrsnim stranim i domaćim umetnicima, u Jevrejskom kulturnom centru, Dorćol Platz-u i Svečanoj sali Jevrejske opštine Beograd.

 

Na tradicionalnom i jedinstvenom koncertu za ovaj festival, Portreti i sećanja, premijerno će biti izvedena kompozicija Tri psalma za gudački orkestar kompozitora Davida Českija, u subotu 27. januara u prostoru Dorćol Platz-a, sa početkom u 19 časova.

Portreti i sećanja predstavljaju jednu od osnovnih programskih celina Rosi festa kojom se svake godine obeležava Svetski dan sećanja na žrtve holokausta. Pored Jevrejskog kamernog orkestra sa solistima Minom Mendelson, Ladislavom Mezei i dirigentom Radanom Jovanovićem, nastupiće baletski solisti Tamara Pjević i Jakša Filipovac u režiji Ane Grigorović i scenografiji Dunje Kostić.

U nedelju, 28. januara sa početkom u 20 časova, u Svečanoj sali Jevrejske opštine Beograd biće održan koncert Barokna gozba u saradnji sa Beogradskom baroknom akademijom. Ovaj jedinstveni muzički događaj predstaviće nam prestižni članovi ansambla New Trinity Baroque, solisti - predavači i studenti Beogradske barokne akademije. Publika će imati priliku da uživa u nekim od najlepših dela baroknih kompozitora, koja će biti izvedena na istorijski autentičnim instrumentima.

 

Kako je deo programa festivala posvećen i naučnom istraživanju, dr Ivan Ćurković, ugledni muzikolog Muzičke akademije iz Zagreba će držati predavanje na temu Rat i mir u oratorijumima Georga Fridriha Hendla, u Jevrejskom kulturnom centru (Jevrejska 16), 30. januara, sa početkom u 18 časova.

 

U istom prostoru s početkom u 20 časova, prvi put u Beogradu biće izvedena čuvena opera Georga Fridriha Hendla – Rinaldo. Ovo remek-delo, prva je opera koju je Hendl napisao za londonsku publiku i predstavlja jedan od vrhunaca barokne muzičke dramaturgije i umetnosti. U režiji Sretena Manojlovića, pod dirigentskom upravom Predraga Goste, publici će se predstaviti ansambl New Trinity Baroque i međunarodni solisti, učesnici Beogradske Barokne Akademije sa baroknim orkestrom na istorijskim instrumentima.

 

Povodom 145 godina od osnivanja hora Braća Baruh, najstarijeg jevrejskog hora na svetu, završno veče Rosi festa pripašće koncertu pod nazivom Erev šel šošanim (Veče ruža), prema nazivu jedne od najlepših ljubavnih pesama na hebrejskom jeziku. Program je jedinstven jer je inspirisan ljubavnom poezijom pisanom na hebrejskom jeziku i od strane  kompozitora jevrejskog porekla. U Atrijumu Narodnog muzeja, prvog februara u 20 časova, zajedno sa horom Braća Baruh nastupiće i Jevrejski kamerni orkestar, bariton Stefan Hadžić i tenor Marko Živković, pod dirigentskom upravom direktora festivala, Stefana Zekića.

Festival je organizovan u saradnji sa Beogradskom baroknom akademijom uz podršku Jevrejske opštine Beograd i ambasade Izraela.

Ulaznice za Operu Rinaldo i koncert Barokna gozba možete kupiti u svim knjižarama Vulkan ili online putem sajta www.gigstix.com. Za ostale događaje u okviru festivala, ulaz je slobodan. Za sva dodatna pitanja možete nas kontaktirati preko adrese contact@rossifest.org.

 
 
 
 

Program 2024

27. januar, subota

19:00 Koncert: Portreti i sećanja

Tri psalma za gudački orkestar

​David Česki 

Dorćol platz, Dobračina 59b

28. januar, nedelja

20:00 Barokna gozba

Koncert predavača Barokne akademije

Svečana sala Jevrejske opštine Beograd​,

Kralja Petra 71a 

30. januar, utorak

18:00 Predavanje muzikologa Ivana Ćurkovića (Muzička akademija Zagreb): Rat i mir u oratorijumima G. F. Hendla

Jevrejski kulturni centarJevrejska 16

 

20:00 G. F. Hendl, premijera opere Rinaldo

Jevrejski kulturni centarJevrejska 16

31. januar, sreda

20:00 G. F. Hendl, repriza opere Rinaldo

Sinagoga, Novi Sad 


 

01. februar, četvrtak

20:00 Erev shel shoshanim (Veče ruža)

Koncert povodom obeležavanja 145 godina od osnivanja hora Braća Baruh

Atrijum Narodnog muzeja 

sponzori 2024 transp.png
bottom of page