top of page
 
Koncert horova: Kol ha'olam kulo
Jevrejska opština Beograd
26. januar 2018.

Drugog dana festivala u sali Jevrejske opštine Beograd održan je koncert sa nazivom Kol ha'olam kulo, na kojem su učestvovala tri hora: Omladinski hor Adi (Jerusalim), hor Hašira (Novi Sad) i hor Braća Baruh (Beograd).

Hor Hašira 

Hebrejska reč hašira koja znači pesma, ime je hora koji je osnovan 1993. godine pod pokroviteljstvom Jevrejske opštine Novi Sad, s namerom da se nastavi tradicijа istoimenog hora koji je između dva svetska rata negоvao jevrejsku duhovnu i svetovnu muziku, a osnivač i dirigent reosnovanog hora bila je Suzana Gros. Tokom predhodnih godina ansambl je ostvario čitav niz značajnih uspeha i gostovanja u zemlji i inostranstvu, među kojimo bi izdvojili dve zlatne medalje na Vojvođanskoj horskoj smotri u Rumi, srebro i specijalna nagrada za dirigentkinju Vesnu Kesić Krsmanović u Slovačkoj, bronzana medalja u Ohridu, dve srebrne medalje u Italiji i Grčkoj i srebrnu plaketu u Nemačkoj.

Ove godine, u konkurenciji od 22 pojedinca i institucije, hor Hašira dobio je Medalju za očuvanje kulturne baštine. Ono što krasi ovaj ansambl jeste velika ljubav prema horskom pevanju, visok muzički nivo, složnost njegovih članova i velike ambicije za budućnost. Hor vodi dirigentica Vesna Kesić Krsmanović.

Hor Braća Baruh

Hor Braća Baruh iz Beograda, osnovan je 1879. godine kao Srpsko jevrejsko pevačko društvo, a istraživači tvrde da je reč o najstarijem jevrejskom horu na svetu. Promenio je naziv 1952. godine u sadašnji, u spomen na trojicu braće iz poznate jevrejske porodice Baruh iz Beograda, stradale u pogromima početkom Drugog svetskog rata.

Tokom svog dugogodišnjeg rada, hor je priredio veliki broj koncerata u svim značajnim muzičkim centrima Jugoslavije, dok su inostrana gostovanja ostvarena širom zemalja sveta, od Evrope i Azije do koncerata u Karnegi Holu u Njujorku, 1978. godine.

Hor Braća Baruh redovan je učesnik svih najvažnijih festivala klasične muzike (BEMUS, BELEF, Mokranjčevi dani u Negotinu, JHS u Nišu i dr.), odakle redovno donosi niz nagrada i priznanja za svoj rad.

Neke od najznačajnijih ličnosti iz istorije naše umetničke muzike bile su na čelu hora Braća Baruh, među njima su: S. S. Mokranjac, J. Marinković, S. Hristić, B. Babić, B. Pašćan, A. Vujić i drugi.

Hor Braća Baruh je dva puta odlikovan od strane Predsedništva države, za svoj doprinos kulturnoj afirmaciji zemlje, a u proteklih pet godina hor je osvojio niz značajnih nagrada: Za izuzetne uspehe koje je hor ostvario u poslednjih nekoliko godina zaslužni su, dirigent hora, Stefan Zekić i predsednik hora, Branka Cvejić Mezei.

O Omladinskom horu Adi možete pročitati više u odeljku o njihovom koncertu u Novom Sadu, prvog dana festivala.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/1
bottom of page