top of page

Koncert horova: Kol ha'olam kulo

Jevrejska opština Beograd

26. januar 2018.

Drugog dana festivala u sali Jevrejske opštine Beograd održan je koncert sa nazivom Kol ha'olam kulo, na kojem su učestvovala tri hora: Omladinski hor Adi (Jerusalim), hor Hašira (Novi Sad) i hor Braća Baruh (Beograd).

Hor Hašira 

Hebrejska reč hašira koja znači pesma, ime je hora koji je osnovan 1993. godine pod pokroviteljstvom Jevrejske opštine Novi Sad, s namerom da se nastavi tradicijа istoimenog hora koji je između dva svetska rata negоvao jevrejsku duhovnu i svetovnu muziku, a osnivač i dirigent reosnovanog hora bila je Suzana Gros. Tokom predhodnih godina ansambl je ostvario čitav niz značajnih uspeha i gostovanja u zemlji i inostranstvu, među kojimo bi izdvojili dve zlatne medalje na Vojvođanskoj horskoj smotri u Rumi, srebro i specijalna nagrada za dirigentkinju Vesnu Kesić Krsmanović u Slovačkoj, bronzana medalja u Ohridu, dve srebrne medalje u Italiji i Grčkoj i srebrnu plaketu u Nemačkoj.

Ove godine, u konkurenciji od 22 pojedinca i institucije, hor Hašira dobio je Medalju za očuvanje kulturne baštine. Ono što krasi ovaj ansambl jeste velika ljubav prema horskom pevanju, visok muzički nivo, složnost njegovih članova i velike ambicije za budućnost. Hor vodi dirigentica Vesna Kesić Krsmanović.

Hor Braća Baruh

Hor Braća Baruh iz Beograda, osnovan je 1879. godine kao Srpsko jevrejsko pevačko društvo, a istraživači tvrde da je reč o najstarijem jevrejskom horu na svetu. Promenio je naziv 1952. godine u sadašnji, u spomen na trojicu braće iz poznate jevrejske porodice Baruh iz Beograda, stradale u pogromima početkom Drugog svetskog rata.

Tokom svog dugogodišnjeg rada, hor je priredio veliki broj koncerata u svim značajnim muzičkim centrima Jugoslavije, dok su inostrana gostovanja ostvarena širom zemalja sveta, od Evrope i Azije do koncerata u Karnegi Holu u Njujorku, 1978. godine.

Hor Braća Baruh redovan je učesnik svih najvažnijih festivala klasične muzike (BEMUS, BELEF, Mokranjčevi dani u Negotinu, JHS u Nišu i dr.), odakle redovno donosi niz nagrada i priznanja za svoj rad.

Neke od najznačajnijih ličnosti iz istorije naše umetničke muzike bile su na čelu hora Braća Baruh, među njima su: S. S. Mokranjac, J. Marinković, S. Hristić, B. Babić, B. Pašćan, A. Vujić i drugi.

Hor Braća Baruh je dva puta odlikovan od strane Predsedništva države, za svoj doprinos kulturnoj afirmaciji zemlje, a u proteklih pet godina hor je osvojio niz značajnih nagrada: Za izuzetne uspehe koje je hor ostvario u poslednjih nekoliko godina zaslužni su, dirigent hora, Stefan Zekić i predsednik hora, Branka Cvejić Mezei.

O Omladinskom horu Adi možete pročitati više u odeljku o njihovom koncertu u Novom Sadu, prvog dana festivala.

 
bottom of page