top of page

Opera: Bastijen i Bastijena, V. A. Mocart

24. januar, nedelja

Narodno pozorište, Scena Raša Plaović, 19h

 
Bastijen.jpg

Rosi fest u saradnji sa Narodnim pozorištem organizuje humanitarni dogadjaj za decu i mlade, operu Bastijen i Bastijena. Ovom inicijativom Rosi fest ima za cilj da skrene pažnju na značaj muzike u obrazovanju dece i razvijanju njihovih kreativnih potencijala. 

 

Jedna od najkraćih opera Volfganga Amadeusa Mocarta, jednočinka Bastijen i Bastijena nastala je kada je Mocart imao samo dvanaest godina i predstavlja jedno od njegovih prvih ostvarenja. Od malog Mocarta, ovu operu je naručio ekscentrični bečki doktor Franc Mesmer 1768. godine.

Bastijen i Bastijena je interaktivna predstava za decu i kao jedno od prvih Mocartovih operskih dela idealna je za upoznavanje mlade pozorišne publike sa operom. Bastijen i Bastijena igraju ljubavne igre koje im smišlja Kolas, a da bi proverili svoju ljubav koriste društvene mreže koje ih podjednako zbližavaju i udaljavaju. U toj igri učestvuje i Kolina koja sa publikom posmatra predstavu i otkriva im tajne opere.

Adaptacija libreta radi približavanja zapleta deci i mladima, kao i ubacivanje edukativnih delova kroz lik Koline imaju za cilj da na zanimljiv način upoznaju najmlađu publiku sa ovim pozorišnim žanrom.

Kako će se ova ljubavna priča završiti? Da li je Kolasova magija dovoljno jaka da pomiri zavađene ljubavnike? Ili, možda, za pravu ljubav nije potrebna magija?

 

Rediteljka - Ana Grigorović

Dirigent - Stefan Zekić

Scenograf - Jasna Saramandić

Kostim - Katarina Grčić Nikolić

 

Bastijena - Mina Gligorić 

Bastijen - Siniša Radin 

Kolas - Miloš Milojević

Kolina - Bojana Bambić

 

Gospođa prva violina - Edit Makedonska

Gospodin druga violina - Uroš Jović

Gospodin viola - Mirko Crnojević

Gospođa violončelo - Jasmina Vrbanić

Gospođa oboa - Marija Lazić

Gospođa klavir - Nada Matijević

 
 
 
bottom of page