top of page
Prva edicija festivala
 

Od 25. do 28. januara 2018. godine održana je dugo planirana i očekivana prva edicija muzičkog festivala Rossi fest, koji je ispirisan stvaralaštvom eminentnog kompozitora, Salamona Rosija (1570-1650), italijanskog Jevrejina čiji je opus jedinstven po sintezi Istoka i Zapada, odnosno kasne renesansne/ranobarokne muzike zapadne Evrope i jevrejskih tradicionalnih i sinagogalnih tekstova.

 

Rosijevo stvaralašvo poručuje da, ma koliko elementi jedne umetničke celine delovali raznorodno ili čak kontradiktorno, oni mogu tvoriti savršeno harmoničnu celinu ukoliko se tom putu prilazi sa puno ljubavi, razumevanja i tolerancije. Naš festival nosi upravo njegovo ime, simbolično predstavljajući uzvišene ciljeve koji se tiču razvijanja duha tolerancije, međusobnog uvažavanja i poverenja.

Direktor festivala, Stefan Zekić

 

Nakon dugog perioda pažljivog osmišljavanja, organizacije i skupljanja resursa, održan je prvi Rosi fest, čiji je četvorodnevni program obuhvatao šest raznovrsnih koncerata, majstorske kurseve eminentnih stručnjaka i afirmisanih umetnika, konkurs za mlade kompozitore, kao i predavanje o Salamonu Rosiju uvaženog muzikologa i profesora Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, dr Ane Stefanović.

 

Koncertom Pesme Salomonove u izvođenju nagrađivanog ansambla Profeti della Quinta koji je prvu put nastupio u ovom regionu, u svečanom ambijentu Skupštine grada Beograda, otvorena je prva edicija Rosi festa, a na programu se se našle kompozicije Salomona Rosija, ali i Elama Rotema, umetničkog rukovodioca ovog vokalnog ansambla, koje su prvi put izvedene na našim prostorima.

 

Profeti della Quinta spadaju u sam vrh klasične scene kada je reč o ranoj muzici. Do njih je zaista teško doći i može se smatrati ambicioznim poduhvatom da baš oni gostuju na prvom Rosi festu, ali sam smatrao da ne postoji ansambl koji bi na bolji način otvorio prvi Rosi fest od onog koji je specijalizovan upravo za muziku Salamona Rosija, sa izdatim kompakt diskom njegovih dela i učešćem u sjajnom dokumentarnom filmu o Rosiju, Jozefa Rošlica.

 

Pored beogradske publike, prvog dana festivala i novosadska publika je imala priliku da uživa u koncertu sa programa Rosi festa - Jevrejska muzika širom svetaOmladinskog hora Adi iz Jerusalima, održanom u Novosadskoj sinagogi. Ovaj hor, kao dragi gost festivala, nastupio je i na koncertu sa nazivom Kol ha'olam kulo, simbolčnog programa, zajedno sa horom Hašira iz Novog Sada i beogradskim horom Braća Baruh, a dirigent hora Adi, profesor Akademije za muziku i ples u Jeusalimu, Oded Šomroni, održao je mladim dirigentima dvodnevni majstorski kurs horskog dirigovanja, u okviru kojeg su učesnici imali individualne sesije sa maestrom, ali i jedinstvenu priliku da diriguju horom Adi.

 

U programu festivala posebno je istaknut majstorski kurs operskog pevanja čuvenog soprana Metropolitan opere, Olge Makarine. Jedanaest mladih operskih pevača imalo je priliku da tri dana radi na usavršavanju svog pevanja sa ovim vrhunskim sopranom na individualnim sesijama koje su bile propraćene i zapaženim brojem pasivnih učesnika, u sjajnom prostoru Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu, uz profesionalnu saradnju operskog korepetitora Narodnog pozorišta, Srđana Jarakovića. Četvrtog dana majstorskog kursa na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu održan završni koncert polaznika majstorskog kursa, na kojem su učesnici predstavili rezultate svog rada sa gospođom Makarinom, nakon čega su im dodeljeni sertifikati o učešću.

 

I sam kao pevač i dirigent u Narodnom pozorištu imao sam priliku da radim sa mnogim mladim operskim umetnicima i steknem uvid u značaj usavršavanja na vrhunskom nivou, naročito na početku operske karijere. Upravo iz tog razloga, želeo sam da mladim operskim pevačima pružimo priliku da rade i slušaju časove ovog vrhunskog soprana i pedagoga, sa kojom inače rade studenti najprestižnijih muzičkih institucija, a veoma mi je drago što je kurs bio dobro propraćen i što su se u publici kursa našli i drugi učenici i studenti pevanja, ali i nastavnici i profesori fakulteta, pa i prvaci našeg pozorišta. Pevači su bili prezadovoljni radom sa Olgom, a naročito mi je drago što i će im sam rad sa njom biti naročito značajna referenca u profesionalnim biografijama.

 

Možda i najznačajniji deo programa Rosi festa, koji planiramo da zadržimo na svakoj ediciji festivala, jeste Konkurs za mlade kompozitore sa nazivom Portreti i sećanja, čija se tema odnosi na sećanja o stradanjima za vreme Drugog svetskog rata, a održava se svakog 27. januara, na  Svetski dan sećanja na žrtve Holokausta, te mladi kompozitori imaju priliku da daju svoj doprinos svetskoj kulturnoj baštini u oblasti očuvanja sećanja na žrtve Holokausta, ali i odavanja počasti onima koji su mu se suprotstavili.

 

Cilj ovog koncepta je da se putem angažovanja mladih, talentovanih umetnika najrazličitijih profila i nacionalnosti podigne svest o neophodnosti promovisanja edukacije, istraživanja, sećanja i govora o Holokaustu na najvišem umetničkom nivou, te u ovom segmentu Rosi fest naročito produbljuje jedan od svojih osnovnih ciljeva, a to je razvijanje duha tolerancije, međusobnog uvažavanja i poverenja.

Takođe, nastoji se da se tematikom kojom se konkurs, kao i sam festival, bavi, podstaknu mladi umetnici, ali i publika festivala, u daljem nastojanju da se bave istraživanjem događaja, literarnih i drugih dela vezanih za tematiku Holokausta, dok će njihova umetnička dela nastala ovom prilikom postati sastavni deo svetske umetničke baštine, ali i repertoara učesnika festivala iz svih zemalja, te će preko proširene programske osnove, umetnici i dalje aktivno nastaviti da čuvaju sećanje na ovaj strašan deo ljudske istorije i nakon završetka festivala. Rossi fest ovakvim načinom delovanja preuzima značajnu ulogu u baštinjenju kulturne svesti o Holokaustu i stvara novu kulturnu sferu u umetničkoj praksi budućih pokoljenja.

25. januar 2018. 

20:00 Svečana sala Skupštine grada

SVEČANO OTVARANJE FESTIVALA I

KONCERT ANSAMBLA PROFETI DELLA QUINTA

(Bazel, Švajcarska)

Umetnički rukovodilac: Elam Rotem

20:00 Novosadska Sinagoga

KONCERT HORA ADI (Izrael)

Umetnički rukovodilac: Oded Šomroni (Izrael)

 

26. januar 2018.

10:00 - 16:00 Muzej Narodnog pozorišta

MAJSTORSKI KURS OPERSKOG PEVANJA SA DIVOM OLGOM MAKARINOM

Srđan Jaraković, pijanista

 

10:00-14:00 Jevrejska opština Beograd

MAJSTORSKI KURS HORSKOG DIRIGOVANJA SA DIRIGENTOM ODEDOM ŠOMRONIJEM

(Akademija za ples i muziku, Jerusalim, Izrael)

 

18:00 Galerija Jevrejske opštine Beograd

PREDAVANJE Prof. Ane Stefanović

Sinteza zapadnoevropske i jevrejske muzičke / literarne / religijske tradicije: transepohalni dijalozi ova dva kulturna obrasca kroz njihove diskurse, tekstove i dela

 

20:00 Svečana sale Jevrejske opštine Beograd

KONCERT HORSKE MUZIKE KOL HAOLAM KULO

Izvođači: 

Ansambl Adi (Izrael)

Hor Braća Baruh (Beograd)

Hor Hašira (Novi Sad)​

          

27. januar 2018.

10:00 - 16:00 Muzej Narodnog pozorišta

MAJSTORSKI KURS OPERSKOG PEVANJA SA DIVOM OLGOM MAKARINOM

 

10:00-14:00 Jevrejska opština Beograd

MAJSTORSKI KURS HORSKOG DIRIGOVANJA SA DIRIGENTOM ODEDOM ŠOMRONIJEM

20:30 Svečana sala Jevrejske opštine Beograd

KONCERT PORTRETI I SEĆANJA

Dela mladih kompozitora sa istoimenog konkursa.

Učesnici:

Jevrejski kamerni orkestar

Hor Braća Baruh

Vokalni i instrumentalni solisti (Ladislav Mezei, Rona Israel, Yael Sayag...)

28. januar 2018.

12:00 Velika scena Narodnog pozorišta

SVEČANO ZATVARANJE FESTIVALA I GALA KONCERT

Izvođači: 

Profeti della Quinta (Švajcarska)

Ansambl Adi (Izrael)

Hor Braća Baruh (Beograd)

Hor Hašira  (Novi Sad)

Jevrejski kamerni  orkestar (Beograd)

Vokalni solisti: 

Yael Sayag,  sopran (IL)

Rona Israel, sopran (IL)

Shai Terry, mezzo sopran (IL)

Dror Jacob Schafer, tenor (IL)

Christian Wagner, bariton (GER)

Aleksandra Jovanović, sopran (SRB)

Iva Profaca, mecosporan (SRB)

Roberto Jakini, tenor (ITA)

Vuk Zekić, bariton (SRB)

17:00 Scena Raša Plaović, Narodno pozorište 

KONCERT POLAZNIKA MAJSTORSKOG KURSA OPERSKOG PEVANJA

Na prvom konkursu Umetnički savet festivala odabrao je dela petoro mladih i izrazito talentovanih kompozitora, pisana za različite sastave: Psalm za solo sopran Damjana Jovičina, Nivana za mešoviti hor Juga Markovića, Porcelan za ženski hor i gudački kvintet Tamar Šalit, Slike sećanja iz Dunavske ulice za sopran, violinu i klavir, Vladice Mikićević i Pugna interior za  gudački orkestar Stefana Naerca, koja su izvedena zajedno sa delima evropskih kompozitora XIX i XX kao što su Sergej Prokofjev i Luis Levandovski, ali i srpskih kompozitora - Aleksandra Vujića, Aleksandra Simića i Rafaila Blama, na koncertu sa nazivom Portreti i sećanja, održanom specifičnoj atmosferi pod svećama u sali Jevrejske opštine Beograd.

Naročito mi je drago što smo prvim festivalom započeli tradiciju ovakvog tematskog konkursa za kompozitore, a u narednim edicijama faestivala nameravamo da platformu konkursa još više proširimo. Samo nekoliko meseci nakon festivala dobijamo vesti da ovi mladi ljudi dobijaju nagrade, a njihova dela su primljena i na druge internacionalne  festivale i veoma sam srećan što će se Rosi fest naći u njihovim biografijama, ali i njihova imena u istoriji Rosi festa.

Nakon četiri dana intenzivnog i raznovrsnog programa, na Velikoj sceni pune sale Narodnog pozorištu u Beogradu održano je svečano zatvaranje festivala - Gala koncert, kao i dodela povelja Kneset, na kojem je publika imala priliku da čuje najlepše operske arije, ansamble i horske numere u izvođenju solista iz Iraela, Srbije i Amerike, horova Braća Baruh i Adi i Jevrejskog kamernog orkestra iz Beograda, a koncertom su dirigovali Oded Šomroni (Izrael), Mark Voloh (Izrael) i Stefan Zekić (Srbija).

Želeli smo da obogatimo kulturnu ponudu Beograda i Srbije muzičkim festivalom jedinstvenim po temi u ovom delu Evrope, a namera nam je da se nađemo među budućim liderima kulturnih manifestacija u zemlji i regionu. Prva edicija festivala organizovana je zahvaljujući podršci organizacija i institucija koje su prepoznale vrednost jednog ovakvog festivala, a nadamo se da će sada, kada su postavljeni temelji prvom, druga edicija naići na još širu podršku. Pripreme za sledeći festival su uveliko u toku, a naredna edicija doneće nove zanimljive goste, širi spektar predavanja i majstorskih kurseva, kao i specijalne nagrade kao podsticaj za mlade operske pevače i kompozitore.

IMG_4646.jpg
SVEČANO OTVARANJE FESTIVALA I KONCERT ANSAMBLA PROFETI DELLA QUINTA

Koncertom Pesme Salomonove u izvođenju ansambla Profeti della Quinta, u svečanom ambijentu Skupštine grada Beograda, 25. januara 2018. godine, otvorena je prva edicija Rosi festa. Na programu su se našle kompozicije Salamona Rosija i Elama Rotema, umetničkog rukovodioca ovog vokalnog ansambla, koje su prvi put izvedene na našim prostorima.  Opširnije

IMG_6052a_resize.jpg
KONCERT HORA ADI JEVREJSKA MUZIKA IZ CELOG SVETA

Pored beogradske publike, prvog dana festivala i novosadska publika je imala priliku da uživa u koncertu sa programa Rosi festa - Jevrejska muzika širom sveta, Omladinskog hora Adi iz Jerusalima (Izrael), održanom u Novosadskoj sinagogi.  Opširnije

IMG_4524.jpg
MAJSTORSKI KURS OPERSKOG PEVANJA
SA DIVOM OLGOM MAKARINOM

Posebno mesto u okviru festivala zauzeo je majstorski kurs operskog pevanja čuvenog soprana Metropolitan opere, Olge Makarine. Jedanaest mladih operskih pevača imalo je priliku da tri dana radi na usavršavanju svog pevanja sa ovim vrhunskim sopranom na individualnim sesijama, koje su bile propraćene i zapaženim brojem pasivnih učesnika / posmatrača, u sjajnom prostoru Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu.  Opširnije

IMG_5306.jpg
MAJSTORSKI KURS HORSKOG DIRIGOVANJA SA DIRIGENTOM ODEDOM ŠOMRONIJEM

Oded Šomroni, profesor Akademije za muziku i ples u Jeusalimu i dirigent Omladinskog hora Adi, koji je nastupio u okviru programa ovogodišnjeg Rosi festa, održao je mladim dirigentima dvodnevni majstorski kurs horskog dirigovanja.  Opširnije

IMG_4804.jpg
PREDAVANJE DELO SALAMONA ROSIJA U OSVIT MUZIČKE MODERNOSTI

Prof. Ane Stefanović

Sinteza zapadnoevropske i jevrejske muzičke / literarne / religijske tradicije: transepohalni dijalozi ova dva kulturna obrasca kroz njihove diskurse, tekstove i dela

Član Umetničkog odbora Rosi festa, uvaženi muzikolog i profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, dr Ana Stefanović, drugog dana festivala održala je predavanje Delo Salamona Rosija u osvit muzičke modernosti u galeriji Jevrejske opštine Beograd.  Opširnije

IMG_5169.jpg
KONCERT HORSKE MUZIKE KOL HAOLAM KULO

Drugog dana festivala u sali Jevrejske opštine Beograd održan je koncert sa nazivom Kol ha'olam kulo, na kojem su učestvovala tri hora: Oladinski hor Adi (Jerusalim), hor Hašira (Novi Sad) i hor Braća Baruh (Beograd). Opširnije

candle.jpg
KONCERT PORTRETI I SEĆANJA

Jedan od najznačajnijih elemenata programa Rosi festa upravo je koncert Portreti i sećanja, održan u Jevrejskoj opštini, povodom obeležavanja Svetkog dana sećanja na žrtve Holokausta.

Samom koncertu prethodio je istoimeni konkurs za mlade kompozitore, na kojem je izabrano pet dela koja su izvedena na ovom koncertu, pored dela evropskih kompozitora XIX i XX kao što su Sergej Prokofjev i Luis Levandovski, ali i srpskih kompozitora - Aleksandra Vujića, Aleksandra Simića i Rafaila Blama, u kojima je zastupljena jevrejska tematika. Na konkursu su odabrana dela: Damjana Jovičina, Juga Konstantina Markovića, Tamar Melani Šalit (Izrael), Stefana Naerca i Vladice Mikićević.

 

Koncert je organizovan u saradnji sa sledećim učesnicima: Jevrejskim kamernim orkestrom, horom Braća Baruh i solistima: violončelistom Ladislavom Mezei, sopranima Milenom Damnjanović i Minom Gligorić, violinistom Duškom Nikolićem, pijanistom Markom Kovačem, tenorom Robertom Jakinijem (Italija) i klarinetistom Nikolom Đuricom.

 

Koncertom su dirigovali Stefan Zekić, Dijana Cvetković i Đorđe Perović.  Opširnije

IMG_2816.jpg
KONCERT POLAZNIKA MAJSTORSKOG KURSA OPERSKOG PEVANJA

Poslednjeg dana festivala održan je Koncert polaznika majstorskog kursa operskog pevanja, na kojem je izveden program na kojem su učesnici prethodnih dana radili, a po završetku koncerta učesnicima su dodeljene diplome.

Klavirski saradnik na koncertu bio je Srđan Jaraković, operski korepetitor Narodnog pozorišta u Beogradu.  Opširnije

IMG_6454.jpg
SVEČANO ZATVARANJE FESTIVALA I GALA KONCERT

Svečano zatvaranje festivala i Gala koncert kao i dodela povelja Kneset, održani su na Velikoj sceni Narodnog pozorištu u Beogradu, poslednjeg dana festivala. Publika je imala priliku da čuje arije, ansamble i horske numere iz operske u izvođenju solista iz Iraela, Srbije i Amerike, horova Braća Baruh i Adi i Jevrejskog kamernog orkestra iz Beograda, a koncertom su dirigovali Oded Šomroni (Izrael), Mark Voloh (Izrael) i Stefan Zekić (Srbija).  Opširnije

sponzori poslednji trans.png
bottom of page