top of page

Ester Oratorijum

Kristijano Đuzepe Lidarti

​Narodno pozorište, Velika scena, 19:30

Evropska premijera

Kao krunu ovogodišnjeg programa izdvajamo evropsku premijeru oratorijuma "Ester", 6. februara, koji će prvi put posle više od 200 godina, biti izveden u Evropi, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta pod dirigentskom palicom direktora festivala Stefana Zekića, a u režiji Ane Grigorović, a sa našim eminentnim umetnicima u glavnim ulogama: Aneta Ilić (sopran), Sofija Pižurica (sopran), Marko Živković (tenor), Vuk Zekić (bariton); kao i viđenim instrumentalnim solistima: Mina Mendlson (koncertmajstor), Ladislav Mezei i Milan Popović (kontinuo). U izvođenji učestvuju hor Braća Baruh i Jevrejski kamerni orkestar, scenografiju potpisuje Dunja Kostić, a kostime izrađuje Sara Blam.

 

Partitura oratorijuma "Ester" (1774) italijanskog kompozitora Kristijana Đuzepea Lidartija, ponovo je otkrivena tek 1997. godine i do danas se ubraja u najbogatija i najmonumentalnija dela jevrejske umetničke muzike XVII. i XVIII veka.

Saravalov libreto, zasnovan na tekstu druge verzije Hendelovog oratorijuma (1732), "ostao je bez muzike" sve do 7. novembra 1997, kada je Ričard Endruz, bibliotekar Univerziteta Kembridž, pronašao rukom pisanu partituru Kristijana Đuzepea Lidartija pod nazivom oratorijum "Ester", 1774. godine. Tada je započeo rad na rekonstrukciji dela, koji je rezultirao svetskom premijerom Esterinog oratorijuma u maju 2000. u Jerusalimu, dok će beogradska publika imati priliku da prisustvuje evropskoj premijeri ovog dela.

Učesnici:

Ester - Aneta Ilić

Aman - Vuk Zekić

Dona Israelita - Sofija Pižurica

Ahasveros - Marko Živković

Mordekaj - Mladen Prodan

Hor Braća Baruh

Mešoviti hor UA MO "Stanislav Binički"

 

Dirigent: Stefan Zekić

Režija: Ana Grigorović

 

Jevrejski kamerni orkestar

 

 

bottom of page