top of page

 Koncert: Portreti i sećanja

Tri psalma za gudački orkestar

27. januar 2024

Dorćol platz 19h, Dobračina 59b

 
 
 
 

Portreti i sećanja predstavljaju jedan od osnovnih programskih celina Rosi festa. Svetski dan sećanja na žrtve holokausta, 27. januara, obeležen je kompozicijom Tri psalma za gudački orkestar modernog kompozitora Davida Českija. Pored Jevrejskog kamernog orkestra pod dirigentskom upravom Radana Jovanovića, nastupili su i baletski solisti Tamara Pjević i Jakša Filipovac, u režiji Ane Grigorović.

 

Kompozitor David Česki otkriva svoje najsloženije i najdirljivije delo do sada, Tri psalma za gudački orkestar, kontemplativno, ali konačno uzdižuće delo, koje detaljno opisuje otkrivanje jednog unutrašnjeg putovanja. Tri psalma slušaoca vode od duhovne krize i rezignacije do rekonstrukcije i konačno, prihvaćanja univerzalnog. Eterični zamah dela polako se gradi dok je njegov ekspresivni vrhunac uhvaćen najvećom mogućom razinom detalja, intimnosti i tačnosti. Tri psalma je nagrađujuće i emotivno duboko iskustvo slušanja, koje će oduševiti ljubitelje moderne muzike.

 

Tema Portreti i sećanja, odnosi se na sećanja o stradanjima za vreme Drugog svetskog rata, a kompozitori imaju priliku da daju svoj doprinos svetskoj kulturnoj baštini u oblasti očuvanja sećanja na žrtve holokausta, ali i odavanja počasti onima koji su mu se suprotstavili.

Cilj ovog koncepta je da putem angažovanja mladih, talentovanih umetnika najrazličitijih profila i nacionalnosti podignemo svest o neophodnosti promovisanja edukacije, istraživanja, sećanja i govora o holokaustu na najvišem umetničkom nivou, te u ovom segmentu Rosi fest naročito produbljuje jedan od svojih osnovnih ciljeva, a to je razvijanje duha tolerancije, međusobnog uvažavanja i poverenja.

 

Izvođači:

Dirigent: Radan Jovanović

Instrumentalni solisti: 

Koncertmajstor: Mina Mendelson

Violončelo: Ladislav Mezei

 

Reditelj: Ana Grigorović

Scenograf: Dunja Kostić

Solisti baleta: Tamara Pjević, Jakša Filipovac

Jevrejski kamerni orkestar:

Prve violine: 
Mina Mendlson
Sara Begović
Atanasija Sparavalo
Kristina Bulat

Druge violine:
Isidora Marjanović 

Violeta Ćirić
Jana Čokić
Martina Miler


Viole:
Jelisaveta Jeredić
Ana Ivanković


Violončela:
Ladislav Mezei
Kristina Nikitović

Kontrabasi:
Filip  Dokljanov
Svetozar Vujić

 

 
 
 
Jevrejski kamerni orkestar
Jevrejski kamerni orkestar

 

Jevrejski kamerni orkestar osnovao je 2012. godine violončeista Ladislav Mezei, u saradnji sa B'nei B'rit ložom Srbije, a članovi orkestra su profesionalni muzičari jevrejskog porekla i njihovih prijatelji. Primarni cilj orkestra predstavljanje muzike jevrejskih kompozitora, kao i drugih kompozitora čija su dela inspirisana jevrejskim temama, a interpretacija orkestra povezana je sa tradicijom, kulturom i istorijom jevrejske zajednice u Srbiji.

 
 
 
 
Radan jovanovic_edited.jpg
Radan Jovanović, dirigent

 

Radan Jovanović (1990, Sremska Mitrovica) je pijanista i dirigent. Završio je osnovne i master studije na FMU u Beogradu na Odseku za klavir u klasi Ninoslava Živkovića. Kasnije se usavršavao kao dirigent. Kao dirigent je sarađivao sa renomiranim simfonijskim ansamblima u Srbiji, kao što su Beogradska filharmonija i Simfonijski orkestar RTS. Kao dirigent i pijanista (solo, u okviru kamernih ansambala i kao klavirski saradnik) je nastupao širom Srbije, kao i u Italiji, Nemačkoj, Belgiji, Rumuniji, Bosni i Hercegovinii i Hrvatskoj. Takođe je dirigovao i drugim domaćim i inostranim ansamblima kao što su Kamerata Kronstadt (Brašov, Rumunija), Dubrovački simfonijski orkestar, Orkestar sto mladih (Italija), Ansambl za novu muziku Gradilište i Jevrejski kamerni orkestar (Beograd). Radio je i kao horovođa sa Horom Obilić AKUD Branko Krsmanović i Horom Braća Baruh.


Osnivač je, umetnički direktor i šef dirigent SO Beogradski simfoničari. Sa ovim ansamblom je ostvario brojna izvođenja instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih dela, koja uključuju i završne koncerte pijanističkog takmičenja Memorijal Isidor Bajić u Novom Sadu i takmičenja za pevače Lazar Jovanović u Beogradu. U saradnji sa Beogradskim simfoničarima i Horom Obilić AKUD Branko Krsmanović je dirigovao beogradsku premijeru Rekvijema Mihaela Hajdna u Teatru Madlenianum (2018).


Od 2023. godine radi kao umetnički saradnik (klavirska saradnja) na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. 

 
bottom of page