top of page
Karmen, plakat.jpg

Nakon duge pauze izazvane pandemijom, Rosi fest organizuje prvu opersku premijeru u Beogradu. Čuveno delo Žorža Bizea, u režiji Ane Grigorović, a pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, biće izvedeno 6. 9. i 15. septembra povodom obeležavanja Evropskog dana jevrejske kulture.

U duhu evropskih inicijativa velikih operskih kuća, Rossi fest predstavlja operu u ambijentalnom prostoru, u skladu sa merama, čiji je značaj veći od samog izmeštanja iz okvira institucije. Karmen, jedna tragedija pokazuje pravac u kojem se opera razvija, postavljajući pred publiku delo značajno izmenjeno, a da nije izgubilo ništa od svoje prepoznatljivosti i autentičnosti. Produkcija Rossi festa u fokus stavlja socijalno pitanje života Roma i migranata u sistemu evropskih zemalja, koje u sklopu migrantske krize 2015-2019. godine se suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije. Sloboda o kojoj peva Karmen, prva operska romska heroina, ista je sloboda koju potražuju ugrožene socijalne grupe – na pravo kretanja, na pravo rada i naposletku na pravo slobodne ljubavi. Prostor romskog naselja u kojem se odvija radnja opere ne gradi se  kulisama, već se našim odabirom prostora Dorćol Platz-a i Slikarnice Narodnog pozorišta, kreira u živom i autentičnom prostoru. Publika nije puki posmatrač, već učesnik u radnji, gost u životnom prostoru likova. Ovakav koncept, kao i sama adaptacija opere, do sada nije izvođena u Srbiji. Društveno angažovana opera izvan okvira pozorišne sale je jedinstvena prilika da se operskoj publici predstavi nova forma umetničkog istraživanja i svetskog trenda, koji konačno dolazi i kod nas. 

U produkciji učestvuju mladi ali afirmisani kreativni tim saradnika i izvođača, koje domaća publika već prepoznaje.

Karte se mogu kupiti online  http://gigstix.com/sve-ulaznice/9-pozorite/3183-karmen-jedna-tragedija ili preko prodajnih mesta u knjižarama Vulkan

 

Datumi
  • Nedelja 06.09 u Dorćol Platzu

  • Sreda 09.09 u Dorćol Platzu

  • Utorak 15.09 u Slikarnici Narodnog pozorišta

Rediteljka: Ana Grigorović

Dirigent: Stefan Zekić

Scenografija: Dunja Kostić

Kostim: Ivana Ivić

Koreografija: Tamara Pjević

Video: Matija Novaković


 

Karmen – Nataša Rašić

Hoze – Stevan Karanac, Marko Živković

Eskamiljo – Vuk Zekić, Luka Jozić

Mikaela – Katarina Radovanović

Lilas Pastja – Nemanja Stamatović

Garsija – Đorđe Živadinović Grgur

Zuniga – Pavle Žarkov

bottom of page