top of page

 Koncert: Portreti i sećanja

Pisma Hilde Dajč

27. januar 2023

Atrijum Narodnog muzeja, 20h

 
 

U petak 27. januara, otvorena je šesta edicija festivala, sada već tradicionalnim koncertom na Rosi festu - Portreti i sećanja, obeležavajući Svetski dan sećanja na žrtve holokausta.

 

U akustičnom ambijentu Atrijuma Narodnog muzeja, sa punim kapacitetom sedećih mesta, fantastični Aratos trio izveo je dela petoro finalista istoimenog konkursa - Gavina Sola Gudriča (SAD), Lazara Marića (Srbija), Zaka Gilabofa Dejvisa (SAD, Makedonija) Lazara Đorđevića (Srbija) i Brahe Bdil (Izrael).

 

Dela sa ovogodišnje edicije konkursa donela su različite muzičke interpetacije životne priče Hilde Dajč, i kojoj saznajemo kroz pisma koja je slala prijateljima pre i tokom boravka u logoru Staro sajmište. U pitanju je mlada beograđanka, Jevrejka, koja se dobrovoljno prijavila da u logoru Staro sajmište obavlja dužnosti medicinske sestre, gde je i nastradala.

 

Umetnička direktorka događaja, rediteljka Ana Grigorović, osmisila je koncert sa učešćem glumice Jelene Puzić, koja je interpretirala lik Hilde Dajč - sve vreme prisutne na sceni, autentično kostimirane i u ambijentu starinske sobe - koja čita odabrana pisma pre i između kompozicija.

 

Koncert je održan u saradnji sa Memorijalnim centrom "Staro Sajmište" uz podršku Jevrejskog kulturnog i humanitarnog fonda Sabataj Buki Finci, Jevrejske opštine Beograd, Ministarstva kultura i informisanja, Institut Vlatacom, Teri engineering, Italijanskog kulturnog centra i Narodnog pozorišta.

Portreti i sećanja predstavljaju jednu od osnovnih programskih celina Rosi festa. Koncert koji se održava 27. januara, obeležavajući Svetski dan sećanja na žrtve holokausta, rezultat je istominenog Konkursa za kompozitore, koji je osnovan sa prvom edicijom festivala. Tokom prethodnih godina sa zadovoljstvom smo pratili prijave mladih kompozitora iz celog sveta, koji su na različite načine pristupili ovoj temi.

 

PROGRAM:

Gavin Sol Goodrich (SAD): Hilda and Mirjana’s Last Encounter
Lazar Marić (Srbija): Плач Хилде Дајч
Zach Gulaboff Davis (SAD, Makedonija): Unfurl

Lazar Đorđević (Srbija): Letters from Semlin

Braha Bdil (Izrael): Metamorphosis on the Theme of Hava Nagila

IZVOĐAČI:

Aratos trio:

Katarina Popović, violina

Mihailo Samoran, klarinet

Vanja Šćepanović, klavir

 

Hilda Dajč - Jelena Puzić, glumica

 

Režija – Ana Grigorović

 
Aratos trio
 
Aratos trio.jpg

Aratos Trio su osnovali Katarina Popović (violina), Mihailo Samoran (klarinet) i Vanja Šćepanović (klavir) 2014. godine, sa idejom o popularizaciji ovog neklasičnog kamernog sastava. Kao nestandardizovani kamerni sastav Aratos Trio se bavi umetničkim istraživanjem i izvođenjem repertoara za klarinetski trio sa posebnim fokusom na muziku XX i XXI veka. Repertoar trija čine najznačajnija dela pisana za klarinet, violinu i klavir, zatim dela mnogih kompozitora, koja se svrstavaju među najznačajnije kompozicije pisane za ovaj kamerni ansambl i dela istaknutih domaćih autora, od kojih su neki posvetili svoja dela ovom ansamblu. Aratos trio istražuje i mogućnosti najnovijih dopunjavanja repertoara kroz saradnju sa savremenim kompozitorima u inostranstvu. Od svog nastanka, Aratos Trio je predstavio domaćoj publici petnaest premijernih dela, čime se pozicionirao kao sveži i inovativni ansambl na srpskoj klasičnoj muzičkoj sceni. Pored brojnih koncerata u Srbiji, Aratos Trio je nastupao na festivalima u Italiji. Aratos Trio je ostvario niz snimaka za radio i televiziju uz više repriznih emitovanja. Kao već ostvareni profesionalni muzičari, članovi Aratos Trija zajedno su upisali i uspešno završili doktorske akademske studije kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Projekti Aratos Trija prepoznati su i podržani od strane SOKOJ-a i Ministarstva kulture Republike Srbije. 

Gavin Sol - Hildin i Mirjanin poslednji susret
 
Gavin.jpeg

Gevin Sol Gudrič je kompozitor i koncertni pijanista, poreklom iz države Vašington. Njegova dela su izvodili Ekmeles, International Contemporary Ensemble i Vibraphone Project Inc. Diplomirao je na univerzitetu Kolumbija, gde je završio matematiku i muziku. Pod mentorstvom Džordža Fridriha Hasa, njegova završna teza se fokusirala na pisanje polifonije iz XV veka u mikrotonalnim sistemima. Trenutno radi u Španiji kao Fulbrajt stipendista.

                            

Hildin i Mirjanin poslednji susret

Pisanje ovog komada počelo je dan nakon što je moja mama nakon teske bolesti umrla - napisao sam u jednom dahu ono što je postala klavirska deonica trija. Ovaj trio je moj pokušaj da razumem misli Mirjane Petrović kada je poslednji put srela Hildu, znajući da bi to potencijalno bio njihov poslednji susret i njenu nemogućnost da govori. Znajući da je njihovo prijateljstvo trajno fiksirano, bez novih iskustava koja bi mu se dodala, i bespomoćnost gledanja voljene osobe koja će umreti i davati sve od sebe da je utešite bez reči. Ovaj komad predstavlja moj pokušavaj da sagledam jedan od najtužnijih trenutaka u životu stranca, kao i pokušaj da prozrem sopstvenu tugu povezujući se sa Mirjaninim oproštajem bez reči.

Lazar Marić - Plač Hilde Dajč
Лазар-Марић_edited.jpg

Student je kompozicije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Osnovno muzičko obrazovanje stekao je u muzičkoj školi Stevan Hristić u Kruševcu. Nakon toga upisuje srednju muzičku školu Stevan Mokranjac u Kraljevu na instrumentalnom odseku – smer klavir. Srednju školu završava kao đak generacije i upisuje studije kompozicije na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi profesora Dragana Latinčića. Njegove kompozicije izvođene su na koncertima i festivalima: KoMA'17, KoMA'18 i FESTUM.

 

Plač Hilde Dajč

Ova instrumentalna kompozicija inspirisana je pismima Hilde Dajč u kojima je opisala stradanje nedužnih civila u nacističkom logoru. Kroz zvuk klarineta, violine i klavira, kao i složenim kompoziciono-tehničkim postupcima, oslikana je sva patnja, istrajnost i lična borba mlade Jevrejke. Ona se ogleda, kako u pogledu forme, tako i na harmonsko-melodijskom planu, koji je plod dubokih istraživanja zvučnih mogućnosti instrumenata.

Zak Gilabof Dejvis - Razmotavanje
Zach_edited.jpg

Opisana kao „lepa, lirska“ i prepuna „neočekivanih harmonskih promena“, muzika makedonsko-američkog kompozitora Zaka ​​Gilabofa Dejvisa usredsređuje se na ekspresivne i dramske mogućnosti kompozicionog narativa. Kao Mekdauel stipendista za 2023. godinu, Zak ima aktivan raspored kao kompozitor i umetnički saradnik širom sveta. Sarađivao sa velikim brojem organizacija i izvođača, koji se kreću u rasponu od Instituta za svemirske nauke NASA i Centra za istraživanje životne sredine Smitsonian, do njujorške Apoteozis opere. Zavšio je brojne specijalizacije. Negov najskoriji angažman predstavlja pozicija kreativnog saradnika za kompoziciju, umetničke fondacije Mid Atlantic, u okviru Milai Arts.

 

Razmotavanje

Ovo delo je napisano kao omaž, u čast sećanja na Drugi svetski rat, istovremeno pružajući tračak nade i optimizma za svetliju budućnost. Moj san je da ovo delo služi ne samo kao označitelj prošlosti, već i da inspiriše neku malu iskru nade za put ka miru. Kako se delo odvija, slušajte promene u teksturi i karakteru, koje se vraćaju na vrhunac koji podseća na početak dela.

 
Lazar Đorđević - Pisma sa Sajmišta
 
Lazar-DJordjevic-photo.jpg

Student je doktorskih akademskih studija u klasi prof. Zorana Erića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Dobitnik je nagrada iz fondova Josip Slavenski i Stevan Hristić, prve nagrade festivala "Eufonija", specijalne nagrade festivala Rossi fest i Đurđevdanske nagrade grada Kragujevca. Đorđevićeve kompozicije izvođene su u zemlji i inostranstvu na značajnim festivalima i manifestacijama. Od 2017. godine radi kao asistent na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

 

Pisma sa Sajmišta

Kompozicija Pisma sa Sajmišta (Letters From Semlin) za violinu, klarinet i klavir nastala je krajem 2022. godine i posvećena je Aratos triju i Rosi festu. Glavna inspiracija za nastanak dela bila su četiri pisma Hilde Dajč napisana u decembru 1941. godine. Pisma posvećena prijateljicama Nadi Novak i Mirjani Petrović predstavljaju pisani dokaz o poslednjim mesecima života dvadesetogodišnje Hilde koja se dobrovoljno prijavila da vrši dužnost medicinske sestre u logoru na beogradskom Starom sajmištu. Muzički narativ prati sadržaj pisama pa se sa stanovišta muzičke forme mogu uočiti četiri veće celine. Ideja dela je da se muzičkim sredstvima predstavi hrabrost i humanost mlade Hilde Dajč i da se još jednom oživi sećanje na nevine žrtve holokausta.

 

 

 
Braha Bdil - Metamorfoza na temu Hava NAgila
 
Bracha.jpg

Braha je kompozitorka, dirigentkinja i pijanistkinja sa master diplomom iz muzičke edukacije i kompozicije Akademije muzike i plesa u Jerusalimu. Nagrađena je ACUM nagradom za 2019-2020 u Izraelu, osvojila je prvu nagradu na međunarodnom takmičenju kompozitora Wolf Durmashkin u Nemačkoj 2018, kao i prvu nagradu na takmičenju kompozitora Yardena Alotin na univerzitetu Bar-Ilan u Izraelu 2016. godine. Njen repertoar uključuje orkestarsku, kamernu, vokalnu i elektronsku muziku, kao i muziku za ples i pozorište.

 

Metamorfoza na temu pesme Hava Nagila

Delo kao da prati karikaturu pisanja Hilde Dajč, mlade Jevrejske, rođene u Beogradu, koja je stradala u holokaustu. Njeno prvo pismo prijateljici bilo je optimistično, napisano dan pre progonstva u logor Sajmište - kao i predstavljanje melodije Hava Nagila plesom u stilu klezmera. Naredna pisma, koja su upućena raznim prijateljima, sadrže utiske o teškom logorskom životu, a u skladu sa njihovim sadržajem i muzika postaje izražajnija i dramatičnija, a ponekad zvuči kao neka vrsta molitve. Tokom rata, Hilda Dajč je volontirala kao medicinska sestra na svoju inicijativu u Jevrejskoj bolnici u Beogradu i uprkos očaju i nemiru – nastavila sa ovim aktivnostima i u logoru. Metamorfoza Hava Nagile – kao omaž Hildi Dajč – nastoji da naslika portret sećanja protkanog nadom, da u optimističnom tonu ovekoveči jevrejsko-hebrejsko nasleđe. Uprkos brojnim pokušajima „konačnih rešenja“ u uništenju jevrejske nacije – ona je i dalje živa, postoji i nastavlja da crta svoj istorijski portret.

bottom of page